€65,09 voor 1 klik: hoe voorkom je dure Google Ads kliks?

Written By Dieter Vertessen

Verdorie

Dat is wat ik dacht wanneer ik daarstraks een van mijn Google Ads campagnes bekeek. Gelukkig een campagne voor een van mijn eigen websites, niet voor een klant.

Google Ads dure klik
Screenshot uit Google Ads

Wat deed me vloeken? In het overzicht zag ik dat er 1 klikje was geweest. 1 klikje van exact €65,09. Oeps.

Nu ben ik doorgaans fan van Google. Maar 65 euro voor 1 klik, dat is toch wel heel veel.


Is 65 euro voor een klik te veel?

Je zou zeggen van wel. Maar het hangt natuurlijk 100% van je marge af. Voor dure diensten of producten is het waarschijnlijk te verantwoorden om per bezoeker 65 euro te betalen.

Wanneer 5% van je bezoekers converteert, dan zou je gemiddeld een extra klant binnenhalen na €1.300 gespendeerd te hebben.

Dat is veel, maar als jij nog heel wat meer marge neemt op het product dat je verkoopt, dan zou het werkbaar zijn. Vergelijk het bijvoorbeeld met de prijs die het kost om een vertegenwoordiger de baan op te sturen.

Ik kan niet openbaar maken over welk product het in mijn geval gaat, maar neem van me aan dat de marge te laag is om zulke dure kliks te verantwoorden. Dus in mijn geval was de betaalde CPC te hoog.


Waarom geeft Google Ads ineens 65 euro voor een klik uit?

Dat was mijn fout. Stom.

Ik neem dus mijn goede vriend Google ook niets kwalijk. 🙂

Een dag geleden heb ik de biedstrategie van de betrokken campagne veranderd. Van doelvertoningspercentage naar klikken maximaliseren. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, maar ik ben te snel geweest. Wat ik vergeten ben, verklap ik straks.

Eerst iets over hoe klikken maximaliseren werkt. Het systeem biedt dan zo, dat mijn dagbudget zoveel mogelijk klikjes oplevert.

Het dagbudget voor de campagne is 50 euro per dag.

Vermits het een nicheproduct is waarvoor ik adverteer, is het zoekvolume heel laag. Dat gecombineerd met klikken maximaliseren zorgt ervoor dat het systeem maar weinig kansen heeft om het dagbudget op te gebruiken.

Dure klikjes worden daarom mogelijk. Eigenlijk zeg je tegen het systeem: hier is mijn dag-geld, zorg dat dat op is en geef mij zoveel mogelijk klikjes terug. Als er dan maar heel weinig potentiële kliks zijn, kunnen ze duur worden.

Komt daarbij dat de eerste dagen na zo’n biedstrategiewisseling het systeem in een leerfase komt, waarbij het soms te hoog en soms te laag biedt.

Dat zijn dus redenen waarom het logisch is waarom gebeurd is wat gebeurde.


Hoe kan ik te dure kliks voorkomen?

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk.

Je zou kunnen overschakelen op manueel bieden en zelf een maximum instellen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik houd van automatisch bieden.

Ik heb daarentegen het dagbudget van de campagne naar beneden gehaald. Het systeem kan zo per klik minder uitgeven. Het budget is nu meer in evenwicht met het aantal kliks dat in die campagne mogelijk is per dag.

Daarnaast biedt het systeem ook de mogelijkheid om een maximum per klik in te geven. Zo kan je ervoor zorgen dat overdreven dure kliks onmogelijk worden. Het systeem biedt nog altijd automatisch, maar moet binnen bepaalde grenzen blijven. Dat is ook iets wat ik normaal toevoeg aan de biedstrategie, maar ik was het dus vergeten.

Vraag jij je ook wel eens af of je campagnes goed zijn ingesteld? Volg dan een opleiding of coaching, of laat mij eens naar je account kijken.