Webshop starten: ontdek mijn ervaringen


Webshop starten? Ontdek mijn ervaringen


Omdat ik wilde weten hoe e-commerce werkt, startte ik een online shop op. Na enkele honderden verkopen trok ik de stekker uit. Hier lees je mijn ervaringen.

Een online shop opstarten zonder echt goed te weten waaraan je begint. Dat is zoals de doos van Pandora opentrekken. Maar het levert wel interessant leesvoer op voor wie eraan denkt de stap naar online verkopen te zetten.

Na een tijdje knoeien met AdSense en Affiliate, wilde ik een webshop. Om het eens uit te proberen. Om te zien of ik er wat mee kon verdienen. Zoals je leest was de ambitie beperkt: ik verwachtte echt niet de nieuwe Bol.com uit de grond te stampen. Mijn hoofdambitie was de online marketing van zo’n shop nog beter in de vingers te krijgen, maar het leek me leerrijk om alles eens zelf te doen.

Ik ging op zoek naar een heel concreet nicheproduct. Dan was het kwestie van een leverancier te vinden, verzenddozen te kopen, en gewoon te beginnen.

Ik wil meteen zeggen, als je eraan denkt of de goesting vindt om te beginnen verkopen, gewoon doen! Het is echt een heel leuk gevoel om je eerste dozen bij BPost af te zetten. Alsof je geld aan het maken bent. 🙂

Ik vertel hieronder mijn ervaringen. Mijn tekst hier zondigt tegen de richtlijn dat je websiteteksten kort moeten zijn. Maar omdat het volgens mij interessant voor je is, laat ik het gewoon zo staan.


1.
Wat verkopen in je online shop?


Mijn belangrijkste criterium was dat het een nicheproduct moest zijn met lage online concurrentie. Zonder ervaring opboksen tegen de grote online verkopers, daar wilde ik zelfs niet aan beginnen.

Daarnaast vond ik het ook essentieel dat ik een goede domeinnaam zou kunnen bemachtigen: kort, brandable, met het zoekwoord erin. Voor een nicheshop vind ik het belangrijk dat de domeinnaam meteen duidelijk maakt welk product je verkoopt.

Na veel getob en gedoe, ontdekte ik in de zomer van 2011 dat op de domeinmarktplaats sedo.com een domeinnaam te koop stond die aan al mijn eisen voldeed. De ideale domeinnaam voor een nicheshop: www.kubb.be.

Ik weet niet of je Sedo kent, maar dat is eigenlijk een soort van ebay of 2dehands.be voor domeinnamen. Na wat onderhandelen (bied nooit de vraagprijs!) kon ik www.kubb.be in de wacht slepen voor 240 euro. Een koopje, al zeg ik het zelf!


2.
Het nicheproduct van mijn webshop: kubb


kubb niche online shop

Ken je Kubb? Het is een spel met houten blokken dat de laatste jaren een stevige opmars heeft gemaakt. Er is zelfs een heus BK Kubb, dat elk jaar wel wat media-aandacht genereert. Ik ben er eigenlijk zelf niet goed in, maar dat doet er niet toe. 🙂

Waarom was Kubb een interessant product? Voldeed het aan mijn eisen?

  • De domeinnaam www.kubb.be kon ik overnemen. Met die domeinnaam kon ik mezelf positioneren als dé Kubb-referentie van België.
  • Kubb was populair. Als je de Google Trends grafiek bekijkt, zie je van 2009 tot 2013 een duidelijke stijging. Na 2014 lijkt de hype een beetje over en is er geen echte stijging. Maar het product blijft wel presteren op ongeveer hetzelfde niveau.
Van Google Trends, zie https://trends.google.nl/trends/explore?date=all&geo=BE&q=kubb
  • In 2011 was er voor de Kubb verkoop in België heel weinig concurrentie. Heel gespecialiseerde winkels verkochten het spel (bijv. De Banier), maar de grote shops niet. Je vond het niet in de bekende speelgoedwinkels als Fun of Dreamland. Online was het aanbod nog magerder. 2011 was ook nog vooraleer platformen als bol.com speelgoed begonnen te verkopen.
  • Kubb is een heel concreet product. Er bestaan eigenlijk maar een paar modellen en types. En dat heeft een groot voordeel: je stock kan beperkt blijven omdat je maar een paar modellen in voorraad moet houden. De ruimte in mijn magazijn – …ach…ik geef toe … het was gewoon mijn garage … – was beperkt, dus dat was echt een must.Ik wilde ook geen gigantisch budget gebruiken om een ruime stock aan te leggen.

3.
De zoektocht naar leveranciers voor een online shop


Een leverancier zoeken, hoe doe je dat?

Het was ook voor mij nieuw. Eerste stap is natuurlijk vaststellen welk product je precies wil verkopen. In de Kubb-niche bleek het merk BEX belangrijk te zijn. Ze brengen kwalitatieve, mooi afgewerkte sets op de markt.

Van BEX kreeg ik een lijstje met leveranciers die in de Benelux leveren aan speelgoedwinkels. Zo kwam ik bij de groothandel Kakels.nl in Nederland uit.

Een Kubb-set die in de winkel 55 euro incl. BTW kost, kon ik inkopen voor ongeveer 22 euro excl. BTW, als ik me het goed herinner. Niets om meteen rijk van te worden, maar wel interessant genoeg.

Na een paar mailtjes over en weer besloot ik het erop te wagen:ik bestelde 2 palletten sets (in totaal een stuk of 70), en een paar dagen later stonden die in mijn garage.

Meteen viel me het gewicht op van die dingen: een set weegt bijna 10 kg. Kubb betekent ook gewoon “houten blok” in het Zweeds. Logisch dus dat die dingen ZWAAR zijn! Ik maakte bij het ordenen van de sets in de garage meteen de bemerking dat het inpakken wel eens zwaardere fysieke arbeid kon worden dan gedacht. Dat is iets waarmee je best rekening houdt, op voorhand.


4.
Hoe bouw je een webshop?


Ik was niet van plan braderijen en markten af te schuimen met mijn sets. Daarom had ik een website met webshopmodule nodig. Ik heb overwogen om vooral op 2dehands.be e.d. te adverteren, maar volgens mij zaten daar niet mijn kopers (als ik er nu zo over terugdenk was het dom om het niet uit te proberen).

Hoe maak je een webshop, zonder ervaring? Een eerste keuze die ik moest maken was die tussen een cloud webshop, of een webshop die je zelf host. Een cloud webshop is een kant en klare shop die je huurt. Je kan natuurlijk wel je eigen domeinnaam koppelen. Nadeel is dat je huurgeld en commissie moet betalen.

Wanneer je zelf een webshop host en uitbaat, moet je alles zelf regelen, maar dan betaal je ook natuurlijk geen commissie.

Omdat ik zonder groot budget aan dit project startte en vooral zelf veel wilde bijleren, koos ik ervoor om zelf een shop te maken. Ik ging kijken op de grote marktplaats voor WordPress-templates Themeforest, en ik vond daar al snel een heel populair WordPress webshop thema (Flexishop). Na een dagje knoeien had ik een webshop, min of meer vertaald in het Nederlands, die werkte.

Een screenshot uit de begintijd van www.kubb.be. Geen spectaculair systeem, maar het werkte wel.

Achteraf bekeken is het spijtig dat ik de shop maakte, net voor het uitkomen van de meest populaire online shop module voor WordPress: Woocommerce (najaar 2011). Woocommerce bleek later een veel gebruiksvriendelijker systeem dan Flexishop. Ik heb er nadien een online shop mee gebouwd, en dat was echt een verademing. Ik zou je dan ook aanraden om de mogelijkheden van Woocommerce te onderzoeken als je eraan denkt een shop te starten.


5.
Over dure verzenddozen en hoge verzendkosten


Die dozen stonden in mijn garage, maar het was natuurlijk de bedoeling dat ik ze ging verzenden. Voor mij betekende dat een kennismaking met de wondere wereld van dubbelegolfkarton, verpakkingsplakband en opvulmateriaal.

Wanneer je volgende keer dat je online iets koopt een verzenddoos openscheurt en de verpakkingchips achteloos in de vuilbak kiepert, denk er dan eens aan dat die dingen GELD KOSTEN. En VEEL GELD.  Voor zware producten heb je karton nodig dat uit 2 laagjes bestaat, en die dozen zijn duurder. Zeker als je 100 doosjes wil kopen ipv. 5 palletten. Ik denk dat ik een euro kwijt was per doos. De set die ik inkoop voor 22 euro, wordt zo ineens bijna 5% duurder.

Ik bedacht snel een manier om de kosten voor dozen te halveren. De sets werden geleverd per twee verpakt in een doos. In plaats van die dozen zelf weg te werpen, besloot ik ze te gebruiken als (grote) verzenddoos. De lege ruimte vulde ik op met krantenpapier. Ik ging er vanuit dat mijn cliënteel die weinig conventionele, maar wel ecologisch verantwoorde manier van verpakken, zou appreciëren. Ik heb er ook nooit een opmerking over gekregen.

De ingepakte dozen moeten natuurlijk ook nog bij de klant geraken. Een blik op de website van BPost leerde me dat hun diensten op dat moment  (anno 2011) geen optie waren. Omdat de sets zo zwaar waren, moest ik meer dan 8 euro betalen per verzending voor aan⁻huis levering.

Kiala, ondertussen deel van UPS,  leek me een veel beter alternatief: de sets zijn dan langer onderweg en worden niet thuis afgeleverd maar wel in een Kialapunt, een krantenwinkeltje of tankstation in de regio van de ontvanger. Die verzendoptie kostte mij slechts 4 euro per verzending.

Probleem was wel dat het dichstbijzijnde Kialapunt voor mij 5 km rijden betekende. Dat is dus 10 km in totaal (heen/terug). 

Ondertussen is het aanbod aan verzendmogelijkheden alleen maar toegenomen. Begin je een online shop? Spendeer dan heel veel tijd aan het uitzoeken van de goedkoopste verzendoptie met de beste dienstverlening.


6.
Welke betaalmogelijkheden bied je aan in je online shop?


Als je verkoopt, moet je geld van je klanten ontvangen. De evidente optie anno 2011 was om bankoverschrijvingen toe te laten. Maar dan kan het een paar dagen duren vooraleer je geld effectief op je bankrekening staat. Sommige mensen bedenken zich in die periode ook, waardoor je bestellingen misloopt. Het manueel checken van betalingen is ook tijdrovend.

Je doet daarom best ook beroep op een internetkassa: een betaalsysteem dat je integreert in je site. In België zag je vaak Ogone opduiken, maar voor een kleine nicheshop zoals de mijne was de investering te duur. Ik koos daarom voor het bekende Paypal. Dat systeem geeft klanten de mogelijkheid om te kiezen voor betaling met kredietkaart (je betaalt per aankoop dan een klein vastbedrag en een commissiepercentage).

Benieuwd hoeveel de kosten zijn die Paypal aanrekende? Op een set die in de winkel 55 euro kost, betaalde in €2,22 wanneer de klant koos voor Paypal. Ook dat is niet weinig hé.

Voor een kleine webshop loont het om goed alle mogelijkheden te onderzoeken. Zorg sowieso dat de betaalkassa die je kiest 100% compatibel is met je webshopsysteem. Voor Woocommerce zijn er bijvoorbeeld handige plugins beschikbaar waarmee de betalingen in een paar klikken geconfigureerd worden. De beschikbaarheid van zo’n plugin voor het systeem dat je kiest, bespaart je heel wat kopzorgen.


7.
De eerste bestellingen lopen binnen. Benieuwd naar wat ik eraan verdiende?


Omdat er zo weinig concurrentie was, scoorde de site snel goed in Google. Een exact match domain (het zoekwoord “kubb” is de domeinnaam) hielp toen echt nog. Het kon dan ook niet lang duren vooraleer ik een eerste bestelling zou binnen krijgen. En ja hoor, op een zaterdagnamiddag kreeg ik plots een mailtje met als onderwerp “Nieuwe Kubb Bestelling”, meteen betaald met Paypal.

Yes. 🙂 Dat is een leuk gevoel, hoor. Het systeem werkt, als een machine die in gang gaat. Snel inpakken, wegbrengen en klaar!

Maar snel bleek dat allemaal niet te gaan. Naar de garage gaan, de doos uitpakken, de nieuwe doos vouwen, opvullen met opvulmateriaal, de set erin stoppen, bijvullen en dan helemaal dichtplakken. Vervolgens op het bureau een verzending aanmaken op de Kiala-site, dan uitprinten en terug in de garage op de doos plakken. En dan in de auto, 7 minuten rijden, parkeerplaats zoeken, wachten in het Kialapunt (een krantenwinkeltje) en terug naar huis rijden. Ik denk dat ik er bijna een uur mee bezig ben geweest.

Hoeveel ik eraan verdiende?

  • €55 – 21% BTW = €45,45 (vadertje staat profiteert als eerste mee van mijn nieuw online shop concept)
  • Kosten: €22 (set) + €1 (doos + opvulling) + €3,30 (Kiala) + €2,22 (Paypal)= €28,52
  • Resultaat: een winst van €16,93 (waar je dan later natuurlijk ook nog eens belastingen op betaalt)

Ik houd in mijn berekening ook geen rekening met mijn benzinekosten, printkosten, elektriciteit, computerkosten en de opslagplaats in mijn garage. En natuurlijk ook niet met misschien wel het meest kostbare schaarse goed in mijn leven: tijd.


Conclusie: voor een vol uur werk is €16,93 voor belastingen niet echt rijkelijk beloond, integendeel. Als ik hier echt iets wilde aan verdienen, zou ik veel meer moeten verkopen, en bepaalde delen ook uitbesteden.


8.
Wat waren mijn eerste resultaten?


Benieuwd welke volumes ik haalde met zo’n nicheshop? In de Analytics-afbeelding hieronder zie je het aantal klanten dat de bedanktpagina bereikte, vanaf de start van de shop (oktober 2011) tot 1 jaar later (eind september 2012)

resultaten online shop kubb
Verkopen vanaf 2011

Interpreteer de data goed: als er staat “behaalde doelen: 178”, dan betekent dat niet dat ik 178 sets verkocht. Veel klanten (vooral bedrijven) kochten meerdere sets tegelijk aan, vaak om te gebruiken tijdens teambuiding dagen.

Het aantal verkochte sets ligt dus heel wat hoger. Dat slechts 1,68% van de bezoeken leidde tot een aankoop, is aan de lage kant. Dat kan veel oorzaken hebben: te dure verkoopprijs, trage verzending via Kiala, lelijke website, te weinig betaalmogelijkheden, etc.

Merk op dat ik in Google Analytics niet gebruik maakte van de zogenaamde e-commerce tracking. In die tijd stond de integratie van Analytics in WordPress e-commerce nog in zijn kinderschoenen.


9.
Dan volgt uitbreiding en frustratie


Om een groter volume te kunnen draaien, was ik ondertussen ook begonnen met adverteren op Google Ads (toen nog Google AdWords genaamd). Dat kostte me toen ongeveer 6 euro per conversie. Gemiddeld spendeerde ik dus 6 euro aan Google Ads voor 1 bestelling extra.

Op die manier hield ik per bestelling die voortkomt uit Google Ads nog maar 10 euro over, maar het aantal bestellingen kon wel toenemen.

En dan werd ik het beu. Onderschat niet hoeveel tijd je in een draaiende shop moet stoppen:

  • Producten en dozen bijbestellen, ontvangen, ordenen, inpakken en verzenden. Ik herinner mij nog een vreemd moment: een heel grote vrachtwagen stopte voor de deur en de chauffeur vroeg of ik de pallet uit zijn vrachtwagen kon halen met een transpallet (een trekkar voor grote palletten). Alsof ik zo’n magazijnding in mijn garage zou hebben staan!
  • Gedoe met foutgelopen verzending: in 95% van de gevallen gaat het goed, maar soms gaan pakketten verloren, of pak je ze fout in, of retourneren klanten alles. Dat betekent dat je er extra tijd in moet stoppen. Ik had dan nog het geluk dat ik een product verkocht met een erg laag retourpercentage.
  • Kritische klanten: Ik verkocht een goed product, maar toch waren er soms klachten. Over verzenddozen die kapot gegaan waren door de regen, of over het feit dat een van de werpstokken enkele grammen lichter was dan de andere werpstokken. Ik kan me inbeelden dat dit echt problematisch wordt wanneer je minderwaardige producten probeert te slijten aan mensen.
  • Marketing: ik merkte dat ik weinig tijd had om te doen wat ik het liefste doe: verkeer naar een website loodsen en ze daar omzetten in klanten. Ik heb veel te weinig op het community aspect ingespeeld, veel te weinig aangepast op de site etc. Dat zijn een hele hoop dik gemiste kansen!

Op een bepaald moment was ik ontgoocheld zodra ik een nieuwe bestelling binnenkreeg: weer inpakken, weer wegbrengen, etc. Maar dat kan toch echt niet de bedoeling zijn. Het was het signaal voor me om oplossingen te zoeken voor de uitdagingen waarmee ik geconfronteerd werd.


10.
E-fulfilment voor een meer soepel draaiende online shop


En toen ontdekte ik E-fulfilment. Ken je dat? Ik tot voor een paar jaar in ieder geval niet.

Een e-fulfilmentbedrijf neemt een deel van je taken als online verkoper over. Concreet zorgen zij voor de opslag van je goederen (magazijnopslag), ze verwerken leveringen door ze te stockeren op magazijnrekken, ze halen de verkochte producten uit het rek (orderpicking), ze maken alles klaar voor verzending en verzenden.

Dat heeft een paar interessante voordelen:

  • Een e-fulfilmentbedrijf verzendt dagelijks grotere hoeveelheden. Daarom kan je lagere verzendkosten bedingen dan wanneer je zelf verzendt. (ik betaalde ongeveer 4,5 euro voor levering aan huis met DPD)
  • Over het logistieke deel moet je je géén zorgen meer maken. Je moet alleen focussen op je producten, webshop en klanten.

Met mijn kleinschalige shop kon ik terecht bij Appleberg in Geel. Ik betaalde een vast bedrag per maand per palletplaats die ik huurde. Per verwerkt order betaalde ik enkele euro’s. Dat betekent dat mijn winst per bestelling verder terugloopt (tot onder de 10 euro), maar het bracht wel de rust terug. En het werkte perfect.


11.
De komst van de grote jongens


Vanaf 2013 is de speeltijd over. Colruyt, Bol.com, Fun etc. hebben ook gezien dat Kubb populairder wordt. Plots zijn ze daar allemaal. En ze kopen in grote volumes aan. Met containers tegelijk. Met als gevolg dat ze kunnen uitpakken met straffe promoties.

Door de aankoopkracht van de grote spelers stokt mijn bevoorrading. Er zijn nog maar weinig kubbsets op voorraad bij de Belgische leveranciers. Ik word daarom verplicht beroep te doen op duurdere leveranciers.

Ze verkopen echt aan ongelofelijk lage prijzen. Dat betekent voor mij gedaan met groeien. Tegelijk beginnen ze ook te adverteren in Google Ads, waardoor ook daar de kosten stijgen.


12.
En dan is het gedaan…


Het wordt zo wel heel moeilijk om mijn webshopexperiment met succes voort te zetten. De verkoop valt  stil, en mijn interesse in het project verdwijnt.

Wanneer Appleberg een nieuw systeem gaat gebruiken en wanneer mijn site gehackt wordt, waardoor ik aanpassingen moet doen, besluit ik het experiment stop te zetten. Ik ga mijn resterende voorraad bij hen halen, maak een nieuwe heel eenvoudige WordPress-site (zelfs zonder e-commerce module, gewoon met een bestelformulier) en verkoop de resterende voorraad zelf. En dan gaan de deuren onherroepelijk toe.


13.
Wat heb ik geleerd uit mijn webshop-experiment?


Na honderden bestellingen was het dus gedaan. Tijd om achteruit te kijken en te bedenken wat ik geleerd heb:

  1. Een online shop onderhouden kost veel tijd. Die website maken en beheren, dat is nog het eenvoudigst.
  2. Heb je een onontgonnen niche gevonden? Handel dan snel, en bereid je voor op de komst van grotere spelers. Met een domeinnaam als kubb.be zou ik zelf organisator geweest moeten zijn van het grootste kubb-toernooi van België. Ik heb te afwachtend gehandeld.
  3. Geen offline winkel? Implementeer dan e-fulfilment. Het laat je toe te focussen op klanten aantrekken ipv. op dozen inpakken.
  4. Zorg voor een veelzijdig marketingplan. Mijn experiment was te beperkt. Ik heb geen gebruik gemaakt van FB-pagina’s, adverteren op Facebook, e-mailmarketing etc. Vooraf een plan bedenken waarin meerdere kanalen aan bod komen, had me waarschijnlijk meer opgeleverd.
  5. Let op de getalletjes. Ik was blij dat ik Google Analytics meteen van bij de start heb geïmplementeerd. Alleen zo kon ik ontdekken of ik eigenlijk wel iets verdiende aan al mijn inspanningen. Wanneer je wil uitbreiden worden data nog belangrijker. Wanneer je grotere volumes verzet, worden kleine getallen ook belangrijker.
    Ik zou nu zorgen voor een robuustere implementatie.


14.
Hoe ik je vandaag kan helpen


Ondertussen heb ik dus geen online shop meer. Wat ik dan wel doe? Ik baat een aantal grote websites uit, en ik help bedrijven met zoekwoordenonderzoek, Google Adverteren en SEO-copywriting.

Wil je me inschakelen als coach of een digitale marketing bedrijfsopleiding volgen? Contacteer me.