Wil je je SEO aanpakken of adverteren in Google? Welke weg naar meer bezoekers op je website je ook kiest, je moet altijd éérst te weten komen wat mensen zoeken. Je begint met een zoekwoordenonderzoek. Altijd.
Elke zoekopdracht moet je als een zoekvraag beschouwen. Je website moet goede antwoorden geven op zoveel mogelijk vragen. Wanneer je antwoorden kwaliteitsvol zijn, beloont Google je met hogere rankings.
Op deze pagina doe ik uit de doeken hoe ik zo’n zoekwoordenonderzoek aanpak. Dat is niet dé methode, wel mijn methode. Vragen daarover? Stel ze gerust.
Wat is een zoekwoordenonderzoek?
Een zoekwoordenonderzoek (of keyword research in het Engels) is een analyse van wat mensen zoeken wanneer ze zoeken op het internet. Als marketeers willen we het aanbod op de website immers zo goed mogelijk afstemmen op wat klanten vragen.
Zoekwoordenonderzoek gaat over woorden, maar ook ruimer over thema’s.
- Woorden: met zoekwoordenonderzoek probeer je de letterlijke woorden te weten te komen die mensen gebruiken wanneer ze zoeken.
Zo ontdek je bijvoorbeeld dat ze in België zoeken op zoekwoorden onderzoek eerder dan op zoekwoordonderzoek, zoekwoordenonderzoek of keyword research. - Thema’s: je ontdekt los van de letterlijke verwoording ook welke vragen mensen zich stellen, wat ze willen weten, wat het doel van hun zoekopdracht is. Een zoekwoordenonderzoek gaat over meer dan woorden, het gaat over de inhoud van zoekopdrachten.
Zo leert de analyse je dat mensen op zoek zijn naar tools voor zoekwoordonderzoek, dat ze iets willen weten over de Google Keyword Tool, over KWFinder etc.
Waarvoor kan je het zoekwoordenonderzoek gebruiken?
Zoekwoordonderzoek staat nooit op zich, maar ondersteunt andere online marketingactiviteiten. Zo kan je het gebruiken voor SEO en adverteren op Google (SEA).
De basis van SEO is simpel: je kan alleen maar vindbaar zijn voor een bepaalde zoekopdracht (bijv. zonnepanelen plat dak) wanneer je het thema dat in de zoekopdracht gebruikt wordt aan bod laten komen op je site (je moet dus iets zeggen over zonnepanelen op platte daken). Hoe completer je antwoord is op de zoekvraag van de Google-gebruiker, hoe groter de kans is dat Google je beloont met hogere rankings.
Maar welke thema’s moet je aan bod laten komen? De vraag waarover je content moet maken kan je enkel beantwoorden als je eerst onderzoekt wat mensen zoeken. En daar heb je zoekwoordenonderzoek voor nodig.
Je zoekwoordonderzoek dient echter nog een ander doel: ook voor SEA (adverteren in Google en op Bing) moet je eerst nadenken over bij welke zoekopdrachten je advertentie vertoond moet worden. Vooraleer je advertenties kan maken, moet je aangeven bij welke zoekopdrachten je advertenties moeten verschijnen. Minstens even belangrijk is dat je ook kan ingeven bij welke zoekopdrachten je advertenties NIET verschijnen. Een verkoper van exclusieve designmeubels gruwt bijvoorbeeld bij de gedachte aan dat hij vindbaar zou zijn op het zoekwoord fauteuil IKEA.
Zoekwoordonderzoek ligt zo aan de basis van 2 heel belangrijke verkeerstromen van je website: SEO & SEA.
Maar er is een probleem.
Niemand doet graag zoekwoordonderzoek.
Die gedachte is steeds duidelijker in me opgekomen. Ik leg hieronder uit waarom.
Waarom niemand graag zoekwoordenonderzoek doet
Met pretoogjes uitkijken naar een zoekwoordonderzoek? Dat doet niemand. En ik ken toch heel wat verschillende types mensen in wiens job het aan bod komt: hogeschoolstudenten, juniors en seniors in agency’s, digitale marketeers, copywriters, SEO’ers en SEA’ers.
Iedereen snapt wel dat keyword research nuttig is, maar niemand vindt dat zij of hij er echt goed in is, en niemand lijkt het leuk te vinden.
Waarom is dat zo? Ik som een paar redenen op:
- Met de analyse op zich ben je niks: het is veel leuker om meteen aan de uitwerking te beginnen. Content maken, pagina’s bouwen. Even stilstaan en analyseren, daar hebben veel doeners het moeilijk mee.
- Het is vaak lastig werk: eenmaal je start zie je na een tijdje door de bomen het bos niet meer. Je hebt al snel een lange lijst met woorden, maar dan begint het pas: selecteren, schrappen, categoriseren etc. Allemaal activiteiten die vereisen dat je nadenkt.
- Niemand neemt het in handen: de SEO’er vindt het de taak van de copywriter, en de copywriter krijgt geen input van de website-eigenaar.
- Wie het probeert, denkt altijd net die ene tool te weinig te hebben: je kan heel wat tools inzetten die helpen bij het onderzoek. Denk aan Ahrefs, Semrush of MOZ. Veelal tools met een maandelijkse kostprijs van 100 euro. Maar het kan ook echt gratis met de Google Zoekwoordplanner.
Dat jouw zoekwoordonderzoek niet van de grond komt, ligt echt niet aan het feit dat je minder dure tools gebruikt. Er bestaat géén tool die het denkwerk voor jou doet. Het categoriseren, schrappen en selecteren. En daarmee maak je het verschil.
Welke types zoekwoorden zijn er?
Niet elk woord verdient de kwalificatie zoekwoord. Je wil immers vindbaar zijn bij die zoekopdrachten waarvan jij verwacht dat ze ooit tot verkoop zullen leiden.
Navigational en informational zoekwoorden
En ook binnen de grote groep van mogelijke zoekwoorden is het ene zoekwoord het andere niet. Er zijn zoekwoorden die vooral gebruikt worden bovenaan in de verkoopsfunnel, door gebruikers die nog niet weten wat ze exact zullen kopen (de zogenaamde informational zoekwoorden); en er zijn ook zoekwoorden die onderaan in de funnel opduiken, vlak voor conversie (dat noemen we transactional zoekwoorden).
Neem nu bijvoorbeeld typenummers als zoekwoord. Iets als Samsung QE65Q65. Alleen wie al echt weet wat zij of hij wil, gebruikt die zoekopdracht.
Rekening houden met het onderscheid tussen informational en transactional zoekwoorden is echt noodzakelijk. Als je bijvoorbeeld de zoekwoorden wil gebruiken om te gaan adverteren in Google, dan weet je maar beter of die dure zoekwoorden dichtbij conversie staan of verder van conversie.
Branded en non-branded keywords
De positie in de funnel is maar een manier om zoekwoorden te categoriseren. Zo heb je ook nog branded en non-branded keywords. Een branded keyword is eentje waarin een merknaam zit. Dat kan je eigen merknaam zijn, of die van een van de producten die je verkoopt. Adidas loopschoenen bijvoorbeeld of Asus laptop. Branded keyword zien we overigens doorgaans vaker dieper in de funnel
Longtail en shorttail zoekwoorden
Nog zo’n classificatie die je vaak tegenkomt: longtail vs. shorttail zoekwoorden.
Shorttail zoekopdrachten bestaan uit minder woorden, zijn algemener en hun zoekvolume (hoe vaak ze opgezocht worden per maand) is vaak hoger. De competitie voor deze termen is hoog, waardoor het lastig is om goed zichtbaar te zijn. Denk aan magazijnrekken of magazijninrichting.
Longtail zoekwoorden daarentegen bestaan uit meerdere woorden, ze zijn daardoor specifieker en het zoekvolume is lager. De competitie is vaak lager, waardoor de kans dat je zichtbaarder bent groter is. Bijvoorbeeld magazijnrekken mezzanine magazijn of magazijninrichting tweedehands antwerpen.
Moet je je nu vooral focussen op shorttails of longtails? Wel … ik raad je aan te focussen op de longtails. Die longtails zetten je aan om méér content te maken die gericht is op specifieke vragen van gebruikers. En zo’n content is altijd betere content dan wat algemene stukjes tekst die op de oppervlakte blijven.
Wanneer je genoeg goede, nuttige copy hebt ben je al goed op weg om je SEO serieus vooruit te helpen. Wanneer je je websitestructuur rond die teksten goed overdenkt, dan volgt na verloop van tijd de ranking op de shorttails vanzelf. Of dat zou toch moeten. 🙂
Betekeniscategorieën (de intenties van de zoeker)
Wanneer je straks gaat brainstormen over zoekwoorden, helpt het om te vertrekken vanuit bepaalde vaste betekeniscategorieën. Zoekers in Google of Bing gebruiken vaak zoekopdrachten die eenzelfde opbouw hebben, omdat ze naar hetzelfde type van informatie op zoek zijn. Aan zo’n categorie hangt een bepaalde intentie vast van de zoeker: wat wil hij of zij precies weten of doen?
Ze zijn bijv. vaak op zoek naar de prijs van diensten of producten, of zoeken in een bepaalde regio.
Gebruik onderstaand tabelletje om je brainstorm zo vruchtbaar mogelijk te maken. Het helpt om je onderwerp van zoveel mogelijk kanten te benaderen. Je gebruikt later deze tabel opnieuw om je zoekwoorden te structureren.
Betekenis | Voorbeeld | Wat is het? Wat is de intentie van de zoeker? |
---|---|---|
Productcategorie | wandelschoenen naamsticker brooddoos zoekwoordonderzoek trouwfoto’s | Mensen zoeken op de productcategorie van het product dat ze zoeken. Vaak omdat ze nog geen specifieke keuze gemaakt hebben. |
Dienstcategorie | landmeter ramenwasser SEO huwelijksfotograaf | Wanneer het geen producten zijn, maar wel diensten, zoeken mensen op de dienstnaam zelf. |
Productnaam of typenummer | Samsung QE65Q65 | Specifieke branded zoektermen, vaak onderaan in de funnel |
… + locatie | zonnepanelen Antwerpen landmeter Geel zoekwoordonderzoek Antwerpen | Product of dienst in combinatie met een locatieterm, bijv. een stad, regio of provincie. Onderaan in de funnel. |
… of … verschil tussen … en … | zonnepanelen of zonneboiler diesel of benzine SEO of SEA | Iets hoger in de funnel, de zoeker wil advies. |
… + prijs | Wat kosten zonnepanelen? epc-keuring prijs zoekwoordonderzoek prijzen | Onderaan in de funnel, wie iets over kosten of prijzen zoekt heeft de portefeuille al op tafel liggen, bij wijze van spreken. |
… + goedkoop | Goedkope zonnepanelen Goedkope schilder Beerse | Specifieke reeks zoekwoorden waarop veel ondernemers zich NIET willen richten (omdat ze zich niet richten op “goedkoop zijn”). |
… + expert / specialist | SEO-specialist Expert in Google adverteren | Wie dit intypt zit onderaan de funnel en wil betalen voor expertise. |
… + ervaringen / beoordelingen / reviews / recensies | webshop starten ervaringen KWFinder reviews | Deze persoon is op zoek naar social proof. Een glad verkoopspraatje zal nu niet overtuigen. |
… + kopen / bestellen / online / winkel / shop / laten maken / aanvragen / offerte / uitbesteden | website laten maken SEO uitbesteden | Transactionele zoekopdrachten. Conversie is nu echt dichtbij. |
… + specifiëring (type klant, kleur, maat …) | pensioensparen jongere terrastegel grijs sneakers 45 | Hoe specifieker de zoekvraag, hoe gerichter je antwoord kan zijn. |
… + tweedehands / occasie | magazijnrekken tweedehands | Wie geen tweedehandsartikels aanbiedt, wil hier vaak niét op gevonden worden. |
… + opleiding / training / workshop | SEA-opleiding Workshop hoger in Google | Alleen maar nuttig als je ook echt opleidingen aanbiedt. |
… + job / vacature | SEO vacature Digital Marketeer jobs | Vaak wil je deze termen uitsluiten in SEA-campagnes |
Hoe-vragen | Hoe je huis verkopen? Hoe spouwmuur isoleren? Hoe zoekwoordonderzoek doen? Hoe hoger eindigen in Google? | Hier heb je de kans om je expertise in de kijker te zetten met een goed antwoord. Vaak wordt er een probleem omschreven en zoekt de zoeker een oplossing. |
Wat-vragen | Wat is zoekwoordonderzoek? Wat is SEO? | Idem als hierboven. Toon je expertise. |
Hoe verloopt een keyword research traject?
Je weet nu waarom zoekwoorden belangrijk zijn, en je weet dat het ene zoekwoord het andere niet is.
Hoog tijd om tot de kern van de zaak te komen: het zoekwoordenonderzoek zelf. Hoe doe je het? Wat doe je wanneer? Hieronder ontdek je hoe ik het doe. Is dat dé manier? Nee, het is iets wat voor mij werkt. Er bestaat geen toverformule, vrees ik.
Vooruitlopend op wat je gaat lezen:
- Eerst maak je een lange lijst van zoekwoordideeën door goed na te denken en tools te gebruiken.
- Daarna categoriseer je die lange lijst in thema’s.
- Vervolgens selecteer je de meest beloftevolle thema’s.
- Dan onderzoek je de SERP’s (zoekresultatenpagina’s) voor die thema’s om te ontdekken welk format je moet gebruiken.
- Klaar? Dan kan je starten met SEO-copywriting.
Stap 1: Lijst met contentideeën aanleggen in Excel of Google Sheets
In deze eerst stap maak je tijd voor het ruwe werk. Je gebruikt verschillende technieken om breed zoekwoordideeën te verzamelen. Véél ideeën. Honderden! Wees hier niet te kritisch. Selecteren en kiezen, dat is iets voor later.
Je verzamelt alles in een lange lijst in Excel of Google Sheets. Ik werk altijd met Sheets. Gebruik alleen kolom A en zet alle ideeën mooi onder elkaar. Lig niet wakker van dubbele vermeldingen, dat regelen we later.
Je kan gewoon proberen om zelf al die ideeën voor zoekwoorden te bedenken, maar dat gaat je niet lukken. Je inspiratie geraakt na een tijdje op. En, geloof me, je gaat het snel beu worden.
Hoe doe je het dan wel? Volg onderstaand systeem en gebruik verschillende methodes om zoekwoorden te genereren. Heb je alles doorlopen? Dan moet je ook echt afkloppen: als je dat na een tijd niet doet, blijf je vastzitten in deze eerste fase. Je kan hier oneindig lang in verdergaan. En dan ben je niet echt efficiënt bezig.
1. Start met je klant te interviewen
Voor je een zoekwoordonderzoek uit voor een ander bedrijf? Dan begin je natuurlijk met die klant te interviewen. Je moet je immers eerst vertrouwd maken met de terminologie en met de business zelf.
Ik vraag klanten een webformulier in te vullen. Dat dwingt hen om verschillende aspecten van hun bedrijf toe te lichten.
Welke vragen komen aan bod? Hieronder een overzicht
- Met welke zoekopdrachten denk jij dat mensen je diensten/producten opzoeken in Google?
- Welke diensten lever je?
- Ken je synoniemen van die dienstbenamingen?
- Welke producten lever je?
- Ken je synoniemen van die productbenamingen?
- Welke merken lever je?
- Welke producten of diensten zijn volgens jou in je niche populair, maar wil je specifiek NIET leveren? Waarmee wil je niets te maken hebben?
- Wie zijn je best presterende concurrenten?
- Wat denk je dat mensen belangrijk vinden wanneer ze overwegen om klant te worden?
- Waarin ben jij beter/anders dan je concurrenten?
- Denk je dat klanten vaak je dienst zoeken in combinatie met een locatie (… in Antwerpen, bijv.)? Zo ja, welke locaties zijn relevant voor jou? In welke belangrijke gemeentes ben je bijv. actief?
- Hoe ziet jouw doorsnee klant eruit (leeftijd, geslacht, interesses …)?
Krijg je uitgebreid antwoord op deze vragen? Fijn, dan kan je eigen onderzoek een snelle start maken.
Als alles goed gaat springen uit de antwoorden een hele reeks potentiële zoekwoorden. De dienst– of productbenamingen zelf, dat zijn bijvoorbeeld de meest evidente, maar daarom niet minder waardevolle zoekopdrachten. Denk ook aan samenstellingen met merken of locaties. Wat doe je met die eerste zoekwoorden? Net hetzelfde dan wat je met alles wat volgt gaat doen: plak alles in je spreadsheet, een zoekwoord per regel.
Natuurlijk mag je nu niet stoppen. Dat zou hetzelfde zijn als een dokter die een diagnose maakt alleen op basis van de woorden van de patiënt. We zijn nog maar net begonnen! 🙂
2. Vul aan met een eigen brainstorm
Nu de eerste lijntjes zijn opgevuld, is het tijd om zelf een keertje heel diep na te denken. Neem wat tijd om te brainstormen en probeer hier en daar aan te vullen.
Het is een goed moment om aan het tabelletje met betekeniscategorieën hierboven te denken. Mensen zijn bijvoorbeeld heel vaak op zoek naar prijzen, of zoeken met locaties. Je kan die zoekwoorden nu alvast toevoegen.
3. Voeg vanuit de Google Search Console de woorden toe waarvoor je al vindbaar bent
Heb je al een website? Dan is die al vindbaar in Google.
Met de Google Search Console, een tool van Google voor website-eigenaren, kan je zien voor welke zoekopdrachten een pagina vindbaar is in Google, en hoe die pagina scoort. Die informatie is natuurlijk van goudwaarde voor ons zoekwoordonderzoek.
Hoe vind je die data terug? Volg onderstaande procedure.
- Open je Search Console
- Klik links op prestaties (1)
- Scroll een klein beetje naar beneden zodat je goed de tabel met de kolomkoppen zoekopdrachten, pagina’s etc. in beeld hebt.
- Onder zoekopdrachten (2) zie je alle zoekopdrachten in Google staan waarvoor je website vertoond werd. Standaard zie je ook hoevaak er effectief geklikt werd en hoevaak je vertoond werd.
- Wil je zien voor welke zoekopdrachten een bepaalde pagina scoort? Klik dan eerst op pagina’s (3) en klik op de pagine waarvoor je de resultaten wil zien. Wanneer je nu terug op zoekopdrachten (2) klikt heb je een soort van paginafilter toegepast waardoor je enkel de zoekopdrachten voor die specifieke pagina overhoudt.
- Klik op exporteren (4) om alle zoekwoorden gemakkelijk te kunnen kopiëren naar je eigen lijst. Je kan ze bijvoorbeeld rechtstreeks naar Google Sheets exporteren, of eerst even een omwegje maken via Excel. Daarna plak je gewoon de woorden in je lijst.
Nu we toch in de Google Search Console zijn: zoals hierboven gezegd zie je standaard hoevaak een zoekwoord vertoond werd en het aantal kliks. Dat kan je echter veranderen. Klik op gemiddelde CTR of op gemiddelde positie om andere data te zien.
Als ik nog ooit veel tijd moest hebben, maak ik nog wel eens een volledige cursus Google Search Console, maar dat is niet voor nu. 🙂
4. Gebruik zoekwoordonderzoek tools om zoekwoordsuggesties te ontdekken
Je kan al het harde denkwerk zelf proberen te doen, maar dat hoeft gelukkig niet. De laatste jaren kwamen er een hele reeks tools voor zoekwoordenonderzoek beschikbaar.
Het oerprogramma is de Google Zoekwoordplanner. Die is gratis beschikbaar voor iedereen die een Google Ads-account heeft. Zo’n account aanmaken kost niets, dus er is geen enkele reden om de Zoekwoordplanner niet te gebruiken.
Met de zoekwoordplanner vind je suggesties voor zoekwoorden en krijg je een inschatting van de populariteit van zoekwoorden. Startpunt is een eigen reeks van zoekwoorden waarbij de tool gerelateerde zoekwoorden oplijst. Je kan ook starten van een website-url, waarbij de tool zoekwoorden toont die te maken hebben met het onderwerp van die website. Je kan dus je eigen website ingeven, of je kan ook de url van je concurrenten uitproberen.
De laatste jaren is er echter een hele business ontstaan rond zoekwoordenonderzoek. Er bestaan gratis tools, maar ook heel wat betalende tools die tot honderden euro’s per maand kosten.
Een drievoudige waarschuwing…
Vooraleer ik de voornaamste tools opsom, eerst een drievoudige waarschuwing:
Ten eerste, er bestaat geen supertool die het zoekwoordonderzoek voor jou doet. je moet altijd zelf interpreteren, verschillende invalshoeken zoeken etc. Denk je dus dat je door 300 euro per maand te betalen aan een dure tool geen werk meer hebt? Dan kom je bedrogen uit.
Ten tweede gebruiken meerdere tools ook dezelfde databronnen. Zo maken ze meestal allemaal gebruiken van Google data, maar vullen ze dat aan met eigen bronnen. Voor een groot deel vind je dus in alle tools dezelfde info.
Ten derde worden er in de tools vaak getallen weergegeven, bijvoorbeeld over het aantal keer dat een keyword per maand wordt opgezocht. Die getallen geven de illusie van een exacte weergave van een realiteit te zijn, maar het blijven schattingen. Gebruik ze eerder om zoekwoorden ten opzichte van elkaar te beoordelen dan om echte staalharde conclusies aan de getallen zelf vast te knopen.
Hieronder lijst ik de voornaamste tools voor zoekwoordonderzoek die ik ken op. Er zijn er echt nog wel meer, maar hiermee ben je al wel een tijdje bezig.
- Google Suggest, Google People Also Ask & Google Related Searches
- Google Zoekwoordplanner
- KWFinder
- Ahrefs Keywords Explorer
- MOZ Keyword Explorer
- SEMRush Keywords Magic Tool
- Ubersuggest
- Answer The Public
Ahrefs, MOZ en SEMRush behoren tot de wat duurdere prijsklasse, vooral omdat ze deel uitmaken van een ruimer pakket waarmee je meer kan doen dan enkel keywords opzoeken.
Benieuwd naar welke tools ik zelf gebruik? Dat zijn onderstaande. Ik ben van plan voor elk van die tools een apart bericht te maken waarin ik handig toon hoe je ze gebruikt. Wanneer je op een van de links klinkt, opent het bericht in een nieuw tabblad, zodat je ook hieronder gewoon kan doorlezen.
- Google Suggest, Google People Also Ask & Google Related Searches
- Google Zoekwoordplanner
- KWFinder
- Answer The Public
Welke tool je ook gebruikt, de bedoeling is om uiteindelijk alle goede ideeën toe te voegen aan je lijst met zoekwoorden (in Google Sheets).
Hoe doe je dat nu concreet?
- Op dit moment heb je waarschijnlijk al een reeks shorttail zoekopdrachten ontdekt. Dat zijn algemene, maar relevante zoekwoorden die bestaan uit 1 woord. Met de tool ga je op zoek naar longtails: samenstellingen waarin dat woord voorkomt.
- Daarnaast ga je ook op zoek naar relevante, andere shorttails. De tools hebben brengen je vaak op het spoort van synoniemen of gelijkaardige zoekopdrachten. Natuurlijk neem je ook die extra shortails op in je lijst.
- Die extra synoniemen of gerelateerde zoekopdrachten kunnen dan weer het startpunt zijn van een nieuwe zoektocht naar longtails.
- Je vult dit aan met een analyse van enkele sites van concurrenten. De meeste tools laten immers toe om te analyseren voor welke zoekopdrachten websites gevonden worden.
- De shorttails die de analyse van concurrenten oplevert, kan tot slot ook weer gebruikt worden voor een zoektocht naar nieuwe longtails.
Je bouwt dus in een cyclisch proces je lijst uit, waarbij je zoekt naar shorttails om nieuwe longtails te vinden.
5. Zoek gelijkaardige keywords in een andere taal
Wanneer je zoekwoorden zoekt voor gebruikers in België, dan heb je een nadeel ten opzichte van SEO’ers die actief zijn in grote taalgebieden: er wordt veel minder gezocht in het Nederlands dan bijv. in het Engels en in dat geval hebben zoekwoordtools het moeilijker om goede suggesties te doen.
Daarom loont het vaak om eens over het (taal)muurtje te kijken en op zoek te gaan naar thema’s en woorden die in het Engels in de tools opduiken, maar niet in het Nederlands. Als jij vermoedt dat ze interessant zijn voor je klanten, kan je ze toch opnemen in je lijst; hoewel ze volgens de tools geen (groot) zoekvolume hebben in het Nederlands. Je bent immers vooral op zoek naar contentideeën waarmee je klanten kan overtuigen.
Neem nu de zoekopdracht zoekwoorden. Als ik in KWFinder op zoek ga naar vragen die te maken hebben met dat woord krijg ik 26 resultaten met de zoekoptie Belgium – Dutch.
Interessante vragen lijken me o.a. wat zijn zoekwoorden, hoeveel zoekwoorden en waar plaats je zoekwoorden (die laatste vraag zonder zoekvolume)
Proberen we vervolgens de zoekterm “keyword” in het Engels in de Verenigde Staten. Je ziet nu geen 26 vragen die daarmee te maken hebben, maar wel 77. Je krijgt dus 51 extra ideeën.
Je ontdekt dan dat er echt wel wat zoekverkeer is voor de vraag hoeveel zoekwoorden moet ik gebruiken. Gebruikers van Google Ads stellen zich blijkbaar ook de vraag hoeveel zoekwoorden per advertentiegroep ze moeten toevoegen.
Dat bleek niet uit de resultaten in het Nederlands, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat wie zoekt in het Nederlands dat niet zou willen weten.
Zo kan je de hele lijst doorlopen. Hoe werken keywords in Google of YouTube, dat zouden ook nieuwe thema’s kunnen zijn, net als waar keywords gebruiken voor SEO of hoevaak worden zoekwoorden gezocht in Google.
Durf dus even in andere talen te zoeken. Vertaal de meest beloftevolle ideeën en voeg ze toe aan je zoekwoordlijst.
6. Analyseer de suggesties in Google afbeeldingen
Is het je al opgevallen dat wanneer je zoekt in Google afbeeldingen, dat je dan bovenaan een reeks zoekwoordsuggesties ziet waarop je kan doorklikken? Het zijn woorden die volgens Google te maken hebben met het thema.
Hieronder zie je bijvoorbeeld de suggesties voor zoekwoordonderzoek.
Op elk woord kan je klikken, waarna je een nieuwe reeks van suggesties te zien krijgt.
In het voorbeeld hierboven valt mijn oog bijv. op zoektermen. Dat is een woord dat te maken heeft met zoekwoordonderzoek, maar in de resultaten tot nu nog niet echt duidelijk in beeld kwam. Je kan het zo toevoegen aan je lijst.
7. Analyseer de filters in online shops en platformen
Online shops als Amazon.nl, Bol.com en Booking.com doen er alles aan om het hun klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Met handige filters laten ze toe om snel in het grote aanbod van het platform te zoeken.
Wanneer je zoekwoorden zoekt voor iets wat aangeboden wordt op zo’n platform, kan je kijken naar de filters die zij aanbieden om inspiratie voor nieuwe zoekwoorden op te doen.
Wanneer je bijvoorbeeld op Amazon.nl zoekt op tandenborstel, zie je links onder “merken” een hele reeks van merken zien die tandenborstels aanbieden. Die merken kunnen zoekwoorden zijn, al dan niet in combinatie met het woord tandenborstel.
Wanneer je tandenborstel zoekt op Bol.com zie je links ook een hele hoop gelijkaardige filteropties staan. Merken, maar ook belangrijke opties als tandenborstel met timer of tandenborstel met poetsdruksensor.
Boven de producten staan ook gerelateerde thema’s als elektrische tandenborstels of opzetborstels.
En wat doe je met wat je zo vindt? Juist, toevoegen in je Google Sheets bestand.
Stap 2: Zoekwoorden categoriseren in thema’s
Nu komt de moeilijkste stap. Je hebt nu waarschijnlijk een ontiegelijk lange lijst zoekwoorden. Allemaal woorden die onder elkaar staan. Of beter nog: door elkaar. Want structuur ontbreekt.
Tijd om daarin verandering te brengen. Veel woorden overlappen immers, of gaan over hetzelfde thema. Het is nu zaak om die thema’s te identificeren.
En dat is een beetje een evenwichtsoefening: enerzijds wil je fijnmazig te werk gaan en wat apart is onderscheiden, anderzijds wil je ook niet opsplitsen wat eigenlijk samen hoort. Het is erg lastig om hier advies te geven.
Je kan alvast de lange tabel met betekeniscategorieën (intenties) die eerder op deze pagina getoond werd, als basis gebruiken voor je structuur. Denk aan de veelgebruikte thema’s DIENST, PRODUCT, LOCATIE, PRIJS, VERGELIJKEN, OPLEIDING, KOPEN etc.
Beeld je in dat we zoekwoorden bedenken voor een zonnepaneleninstallateur. Het thema PRIJS kan bijvoorbeeld volgende zoekwoorden omvatten:
- hoeveel kosten zonnepanelen?
- prijs zonnepanelen
- zonnepanelen prijs
- zonnepanelen rendabel
- zonnepaneel kostprijs
- zonnepanelen rendement
- zonnepanelen terugverdienen
- zonnepanelen interessant
Meer specifiek zou je er echter ook 2 thema’s van kunnen maken:
PRIJS ZONNEPANELEN
- hoeveel kosten zonnepanelen?
- prijs zonnepanelen
- zonnepanelen prijs
- zonnepanelen kostprijs
RENDABEL
- zonnepanelen rendabel
- zonnepanelen rendement
- zonnepanelen terugverdienen
- zonnepanelen interessant
Dat is nog iets beter dan alles onder een thema te plaatsen. Die keuzes maken, dat is de moeilijkheid waarover ik het eerder had.
Belangrijk is dat je niet alleen denkt in thema’s, maar ook in subthema’s. Om goed vindbaar te zijn in zoekmachines moet je je pagina’s immers logisch laten samenhangen. Met een goede structuur maak je aan de zoekmachine duidelijk hoe de thema’s zich tot elkaar verhouden.
Voor het zonnepanelenvoorbeeld zou je bijv. volgende thema’s onder elkaar kunnen plaatsen:
- ZONNEPANELEN PRIJS
- RENDABEL
- PREMIE
- ACTIES
Zo kan je 4 thema’ apart uitwerken op je site (en apart optimaliseren voor zoekmachines) en maak je tegelijk duidelijk dat ze samenhangen. Ook voor bezoekers is de opdeling gebruiksvriendelijk en nuttig.
Concreet voeg ik in Google Sheets een kolom THEMA toe. Het is logisch dat veel rijen hetzelfde thema toegewezen krijgen. Dat is net de bedoeling. 🙂
Stap 3: Selectie van thema’s
Als het goed is, heb je nu een lange lijst van zoekwoorden, mooi opgedeeld in thema’s.
Nu is het tijd om knopen door te hakken: welke thema’s wil je uiteindelijk in je site verwerken?
Je kan immers niet alles doen. De keuze, die moet je opnieuw zelf maken. Ik kan wel een paar richtlijnen geven die bepalen welke thema’s interessant zijn:
Afweging 1: voor welke thema’s scoort je site nu al een beetje?
Je plukt eerst best het laaghangend fruit. Daarmee bedoel ik dat je die thema’s behoudt waarmee je site al effectief verkeer aantrekt, en dat je die thema’s probeert je boosten waarmee je met minimale inspanning succes kan oogsten.
Hoe doe je dat?
Open je Google Search Console, en kijk bij prestaties na voor welke zoekopdrachten je pagina’s al gevonden worden. In het bijschrift onder de afbeelding lees je de concrete stapjes die je moet zetten.
Is je ranking voor een zoekwoord heel hoog, zeg 1, 2 of 3? Dan moet je dat thema natuurlijk behouden.
Merk je daarentegen dat je verkeer binnenkrijgt voor pagina’s of zoekwoorden waarmee je op positie 3 tot 20 gevonden wordt? Dan loont het waarschijnlijk de moeite om de thema’s van die zoekwoorden of pagina’s te selecteren in je zoekwoordenonderzoek, en met SEO-copywriting er alles aan te doen om die pagina’s hoger te doen eindigen. Dat ze al verkeer aantrekken, bewijst immers dat ze potentie hebben.
Hetzelfde geldt voor zoekwoorden of pagina waarmee je nog lager staat in de ranking, maar die ook verkeer aanleveren. Selecteer deze thema’s om erop te werken.
Afweging 2: selecteer je thema’s met een laag of hoog zoekvolume?
De meeste zoekwoordtools geven ook het zoekvolume mee. Dat is een schatting van hoe vaak een zoekwoord wordt gezocht per maand. Zoals eerder gezegd zijn dat slechts schattingen.
Maar natuurlijk kijk ik toch ook naar die volumes: ze leren je welke thema’s sowieso aan bod moeten komen. Als je klanten wil overtuigen, dan moet je content maken over de onderwerpen die ze zoeken. En die content moet natuurlijk ook goed zijn.
Dus: wordt een zoekwoord meer dan een keer of 50 of meer dan 100 keer gezocht per maand? Dan heb je goede argumenten nodig om het NIET onder een van je thema’s onder te brengen.
Maar let op: wanneer ik met de zoekwoordtools een thema ontdek wat volgens mij interessant is voor klanten, dan zal ik het ALTIJD selecteren, ook al heeft het geen of een zeer klein zoekvolume, volgens de tools.
Bekijk bijvoorbeeld onderstaande zoekwoorden eens in KWFinder. Het thema “zoekvolume” heeft al bij al niet zo heel veel geschatte vertoningen per maand (zeker niet in België), maar voor wie blogt over SEO en SEA is het natuurlijk wel interessant om wie dat intypt naar de eigen website te trekken.
Afweging 3: selecteer je zoekwoorden met veel of weinig concurrentie?
Bij een aantal zoekwoordtools krijg je informatie over hoe sterk de concurrentie is voor dat zoekwoord. Die informatie kan je op twee manieren gebruiken:
- Wil je adverteren op Google? Dan zullen woorden met veel concurrenten méér per klik kosten dan woorden met weinig concurrenten.
- Wil je scores in de gratis zoekresultaten? Dan zal je waarschijnlijk te maken krijgen met meer websites die datzelfde doel hebben. De kans dat je bovenaan komt te staan wordt zo kleiner.
In een ideale wereld vind je zoekwoorden met veel zoekvolume, weinig concurrentie en een intentie die duidelijk maakt dat klanten op het punt staan om te kopen, dat ze hun portefeuille als het ware voelen jeuken in hun achterzak.
In de praktijk vind je dat soort van woorden niet vaak. Je kan dan niet anders dan compromissen te sluiten, bijvoorbeeld door thema’s uit te werken waar het volume eigenlijk niet zo groot is, of waarbij er toch concurrentie is.
Het resultaat van al de afwegingen die je in deze stap maakte, is een lijst van thema’s en subthema’s die je effectief wil uitwerken en waarvoor je wil optimaliseren. Voor elk thema heb je een aantal zoekwoorden, met eventueel de zoekvolumes en de concurrentiedata.
Stap 4: Analyse van de zoekresultatenpagina’s (SERP’s) voor de geselecteerde zoekwoorden en keuze van het format
Ben je nu klaar om de thema’s uit te werken? Uhm … nog niet helemaal.
Zoekmachines hebben tegenwoordig immers een eigen wil, gebaseerd op wat zij denken dat relevante resultaten zijn voor gebruikers.
Wanneer je zoekwoordenonderzoek doet voor SEO, moet je daarom eerst ontdekken welk type content de zoekmachine voor bepaalde zoekwoorden of thema’s interessant vindt. Zo’n type content noemen we een format. Benieuwd welke formats er zo bestaan? Hieronder een (niet volledig) lijstje:
- Longcopy: een lang omstandig geformuleerd bericht met heel veel informatie. Wat je nu leest, is een voorbeeld van longcopy.
- Lijstjes: de 20 beste …, 30 manieren om … etc. Lijstjes zijn de laatste jaren erg populair geworden.
- Shopresultaten: je komt rechtstreeks op een productpagina of categoriepagina terecht. En op die pagina kan je kopen. Je ziet ook Shopping advertenties op de zoekresultatenpagina’s.
- Locatie informatie: de zoeker zoekt iets wat locatiegebonden is. De zoekresultaten leiden de zoeker naar zo’n relevante locatie. Je ziet vaak een kaartje op de zoekresultatenpagina.
- Concrete informatie: Je ziet een uitgelicht resultaat waarin al een antwoord gegeven wordt op een concrete vraag. Google wil een antwoord dat zo goed mogelijk aansluit bij de zoekvraag.
- Afbeeldingen of video: heel vaak zijn gebruikers op zoek naar een afbeelding of een video.
Bekijk eens de zoekopdracht hieronder. Stel dat je op zoek bent naar “interieur voor en na”. Welk type content past hier?
Natuurlijk wil wie dit intypt geen bericht lezen van 6.000 woorden. De zoeker wil gewoon foto’s. Je hoeft dan niet gewoon te hopen dat Google jouw afbeeldingen toont in Google Afbeeldingen. Je kan het thema VOOR EN NA uitwerken op een pagina waarop je dan een stuk of 20 voor en na foto’s toont, telkens met een paar regeltjes uitleg.
Of nog een voorbeeld. Stel dat je “samsung tv” intypt.
Wat wil je dan waarschijnlijk doen? Binnen afzienbare tijd een TV kopen, volgens Google. Het gevolg? Heel veel advertenties, en alleen maar online shops die bovenaan staan in de SERP’s. Had jij het lumineuze idee om een dure video te maken om te scoren op dit zoekwoord? Ik zou daar toch nog maar eens over nadenken.
Ook een artikel als “20 redenen waarom je een Samsung TV moet kopen” heeft weinig kans op succes.
Stap 5: Klaar voor SEO-copywriting
Klaar. Je copywriter kan nu aan de slag. Of je neemt zelf de pen in de hand, natuurlijk.
Elk thema en subthema behandel je best op een aparte pagina. Zo kan je die pagina optimaal inrichten om te scoren in de zoekmachines voor de zoekwoorden binnen het thema
Je moet met andere woorden rekening houden met alle richtlijnen voor SEO-copywriting, door o.a. zoekwoorden te verwerken in titels, in de meta title, door te zorgen voor een aantrekkelijke description etc.