Google Ads kondigt het einde van het zoektype breed met modifier aan

Written By Dieter Vertessen

Google heeft vandaag aangekondigd dat het zoektype “breed met modifier” verdwijnt. Je herkent dat aan de +-tekens in je zoekwoorden.

Het zoektype “woordgroep” zal daarentegen breder gaan werken. Minder exact, dus.

Hieronder lees je over deze recente verschuiving in PPC-land.


google ads zoektypen

Wat zijn zoektypen of matchtypes?

Eerst wat kadering.

Wanneer je zoekwoorden ingeeft in Google Ads, kan je instellen hoe sterk de zoekwoorden die gebruikers van Google ingeven moeten lijken op de zoekwoorden die jij selecteert in het advertentiesysteem.

Google toont de woorden vaak breder dan wat jij in het systeem stopt. En dat is een goede zaak, want het is onmogelijk om volledig correct te voorspellen wat gebruikers intypen in de zoekbalk van Google om jouw product of dienst te zoeken.

Stel dat je adverteert op het woord witte sneakers, dan zou je waarschijnlijk graag hebben dat je advertentie ook verschijnt wanneer iemand mooiste witte sneakers intypt.

Met zoektypes (bekijk ook mijn handleiding) beslis je hoe losjes het systeem jouw zoekwoorden mag interpreteren: van eerder strikt (exact match) tot breed (broad match).


Van breed met modifier naar woordgroep

Een van de populaire zoektypes (tot nu …) is breed met modifier. Je herkent dat aan de plustekens in de zoekwoorden.

Bijv. +witte +sneakers

Zo’n plusteken duidt aan dat je je advertentie wil tonen aan iedereen die een zoekopdracht ingeeft waarin de woorden na de plustekens voorkomen. Witte sneakers kopen zal je advertentie activeren. Zwarte sneakers kopen niet.

Hierover gaat het nieuwe dat Google vandaag aankondigde. Dit zoektype verdwijnt.

Het type wordt omgezet in het zoektype woordgroep dat je herkent aan de “”-notatie.

Bijv. “witte sneakers”


Woordgroep zoekwoorden: hier verandert het meest


Breed met modifier gaat dus op in het zoektype woordgroep. Tegelijk verandert woordgroep ook zelf.

Eigenlijk is deze woordgroep-verandering ingrijpender dan het verdwijnen van de plustekens. Woordgroep zoekwoorden zullen immers in de toekomst breder geïnterpreteerd worden dan vroeger.

In de oerdagen van Google AdWords betekende “witte sneakers” dat alleen een zoekopdracht waar letterlijk witte sneakers in voorkwam de advertentie activeerde.

In het recentere verleden ging het zoektype woordgroep al iets breder werken. Ook bijv. sneaker wit zou de advertentie activeren.

Vandaag kondigt Google aan dat woordgroep nog breder zal activeren. Zoekopdrachten met diezelfde intentie waarbij er extra woorden bijgevoegd worden, voorkomen niet langer de advertentievertoning. Sneaker maat 44 in het wit activeert waarschijnlijk dan ook de advertentie, ondanks dat er heel wat woorden tussengevoegd werden.

Omdat het bestaansrecht van het breed met modifier zoektype na deze wijziging eigenlijk verdwijnt, gaat dat type op in het vernieuwde woordgroep type.


Moet ik iets wijzigen?

Je campagnes zullen na deze wijziging niet stilvallen of zo. Breed met modifier wordt immers vanaf de wijziging behandeld als woordgroep.

Maar er kunnen weldegelijk wat verschuivingen zijn.

Daarom raad ik je aan om regelmatig goed het zoektermen rapport te bekijken. Zo ontdek je of de zoekopdrachten waarop je adverteert nog wel relevant zijn.

Is niet meteen alles duidelijk? Stel me dan gerust je vraag.