Wat is SEO? SEO staat voor search engine optimization. In het Nederlands zoekmachine optimalisatie. Of simpeler gezegd: ervoor zorgen dat je website beter gevonden wordt in Google.
Belangrijke kanttekening daarbij is dat SEO enkel gaat over gratis vindbaar zijn. Want je kan ook vermeldingen kopen in zoekmachines, maar dan spreken we over SEA (met als bekendste advertentiesystemen Google AdWords of Google Ads en Bing Ads) ipv. SEO. Gratis zoekresultaten noemen we overigens ook wel organische zoekresultaten. De organische zoekresultaten (SEO) staan dan tegenover de betaalde zoekresultaten (SEA).
De kans is groot dat SEO en SEA niet met elkaar verbonden zijn. Het lijkt niét zo te zijn dat als je adverteert in een zoekmachine, dat je dan ook beter zal scoren in de gratis resultaten.
Al weten we dat eigenlijk niet zeker. Eigenlijk weten we niets zeker. Zoekmachines geven weinig prijs over de manier waarop ze bepalen welke websites bovenaan staan. Over heel het SEO-domein hangt een zweem van geheimzinnigheid. Een jaar of 10 geleden kocht ik al een boek met als titel “SEO-geheimen”. De laatste jaren is het een en ander wel uitgeklaard, maar een 100% zeker recept voor succes in zoekmachines bestaat nog niet.
Moet je tijd spenderen aan gratis scoren of online adverteren?
Even snel beginnen met SEO of SEA, dat is lastig. Vooraleer je een klein beetje weet waarover het gaat, moet je fors tijd investeren. Ik heb al tientallen bedrijven serieus de mist in zien gaan met SEA. Tienduizenden euro’s de vuilnisbak in.
Maar ik heb ook al vaak erg domme SEO-acties gezien, die ook geld kosten en je toekomst ernstig. hypothekeren. SEO en SEA hebben gemeen dat het allemaal moeilijk is. Verwacht niet dat je het zelf meteen goed doet.
Gemeenschappelijk is ook dat er zowel in het SEO- als SEA-vakgebied tientallen cowboys rondlopen, zelfverklaarde experts, die eigenlijk meer kwaad doen dan goed.
Ben je ervan overtuigd dat je website bij zoekmachine optimalisatie belangrijker is dan bij adverteren? Denk je dat betalen voor bezoekers automatisch meer klanten oplevert? Vergeet het.
Ook SEA werkt enkel als je website bezoekers omzet in klanten. Je website moet een verhaal vertellen. Gebruikers overtuigen. Kiezen voor SEA ipv. SEO ontslaat je dus niet van de verplichting om een goeie site te maken. Integendeel.
Werkt je website niet zonder te adverteren in zoekmachines? Start dan niet met adverteren!
Ik zeg altijd dat je pas moet beginnen met SEA op het moment dat je een site hebt die ook goed werkt zonder te betalen voor bezoekers. Als je bezoekers niet doen wat je wil als je niet voor hen betaalt, waarom zouden ze dat dan wel gaan doen als je start met bezoekers kopen?
Verschillen tussen SEO en SEA
Ondanks de gelijkenissen tussen organic en paid search, zijn er toch een aantal verschillen:
- Evident natuurlijk, maar voor SEA moet je betalen. Elke maand verdwijnt er geld van je rekening. Woeps. Weg.
Wanneer je je campagnes door een extern expert laat onderhouden, betaal je niet alleen aan de verkopende zoekmachine, maar ook aan je campagnebeheerder. Bij SEO is je voornaamste investering de tijd die je in het zelf optimaliseren stopt, of het inhuren van een expert. Dat voelt vaak minder vies aan dan de harde cash die je bovenhaalt wanneer je adverteert. - Met een systeem als Google AdWords kan je in een paar uurtjes tijd een 100% werkende campagne opzetten. Om 12u begin je met een wit scherm, om 16u rollen de eerste bestellingen binnen dankzij de gekochte bezoekers. Klinkt overdreven. En eerlijk gezegd lukt het vaak niet zó snel. Je moet altijd wat bijsturen. Maar het zou wel kunnen. Scoren in de gratis zoekresultaten daarentegen is altijd een langdurig proces. Alleen flagrante SEO-fouten kan je snel oplossen. Andere aanpassingen hebben tijd nodig. Wanneer ik vandaag 50 knappe artikels maak, dan zorgt dat er niet voor dat ik morgen 50 x zoveel bezoekers heb. Wanneer ik in Google AdWords daarentegen nu 50 extra zoekwoorden toevoeg, dan komt er onmiddellijk extra verkeer binnen.
- Uiteindelijk bepaalt de zoekmachine autonoom op welke plaats ze je toont in de gratis zoekresultaten. Je kan het erg vinden dat je pas op plaats 150 staat. Je kan het onterecht vinden. Het kan ook heel onterecht zijn. Maar je kan er niet altijd meteen iets aan doen.
Raak niet gehecht aan je goede ranking in Google. Plaats 1 is niet voor altijd van jou!
Je kan niet naar Microsoft bellen om hen te vertellen dat ze je hoger moeten plaatsen in Bing. De organische rankings zijn niet van jou. Mensen gaan zich snel hechten aan een hoge gratis ranking. Alsof ze echt recht hebben aan hun notering op de eerste pagina. Maar wie dat denkt, bedriegt zichzelf. Wanneer Google of Bing aan de knoppen draaien, verandert alles.
Wanneer je morgen wakker wordt, kan alles weg zijn. OK, de kans is klein, maar ben je echt zeker dat het niet gebeurt? Ben je zeker dat je nooit een SEO-fout gemaakt hebt die je morgen misschien zwaar wordt aangerekend?
Hoe anders gaat het eraan toe bij SEA. Je website bestaat dan niet bij de gratie van de zoekmachine, maar je bent betalende klant van de zoekmachine. Je krijgt ondersteuning. Even Google bellen, en je krijgt antwoorden op je vragen. Je moet Google eens proberen bellen met je SEO-vraag. 🙂
Mijn tip? Combineer SEO en SEA!
SEOEA. Ofzoiets. SEO en SEA gecombineerd. Onuitspreekbaar, maar nuttig. Dat heb je volgens mij nodig. Nooit op 1 paard wedden, dat is boerenwijsheid.
Je zou gek zijn om SEO te verwaarlozen. Maar heel vaak laat je ook veel geld op de tafel liggen door SEA te negeren.
Heb je al klanten genoeg dankzij SEO? Misschien kan je je 30% kleinste klanten dankzij SEA vervangen door grote klanten. Je nieuwe SEO-content is waarschijnlijk ook extreem bruikbaar om je SEA-campagnes te optimaliseren. Met SEA kan je ook snel verkennen of bepaalde onderwerpen of thema’s extra klanten aanbrengen. Je kan die thema’s vervolgens uitwerken voor je SEO.
Je website moet een communicatie- en leadinstrument zijn dat werkt, ook als zoekmachines last hebben van wispelturigheid.
Dit was het eerste bericht in een heuse SEO-cursus. Fijn dat je al tot hier helemaal bent geraakt. 🙂
Verder lezen? Ontdek dan nu nog meer in detail welke verschillende SEO-types er bestaan.