10 oefeningen voor het Google Analytics Demo Account

Written By Dieter Vertessen

Trainingen geven in Google Analytics is vaak lastig. Omdat bepaalde functies uitleggen enkel kan als het Analytics account zelf goed geconfigureerd werd. Daarom is het een geweldig voordeel dat Google sinds een paar jaar een Google Analytics Demo Account aanbiedt.

Wat is het Google Analytics Demo Account?

Dit is een gewone Google Analytics account, net zoals je er ook eentje maakt voor je eigen bedrijf. Een paar functies functies werden uitgeschakeld zodat je het account niet kan vernietigen, maar voor de rest lijkt het heel sterk op je eigen account.

De data zijn ook echt. Ze komen van de Google Merchandise Store,  te vinden op https://shop.googlemerchandisestore.com/. Je kan dus ontdekken hoeveel T-shirts Google in februari verkoopt. Op zich is dat misschien leuk om te weten, maar het grote voordeel is dat je vrij kan experimenteren met een goed geconfigureerde Analytics account, met veel data.

google analytics demo account

Vooraleer je de data kan zien, moet je eerst toegang vragen tot het account. Dat gaat erg gemakkelijk en snel. Hoe je dat doet lees je hier.

10 oefeningen voor het Google Analytics Demo Account

Ik maakte een reeks van oefeningen die je kan oplossen met het account. Handig om jezelf vertrouwd te maken met Google Analytics, of om te gebruiken binnen je bedrijf. Niet-commercieel mag je ze overnemen, maar verzorg dan de naamsvermelding met een linkje naar deze pagina.

 1. Hoeveel property’s vind je terug in het account?
  [expand title=”Bekijk de oplossing” tag=”a”]
  Het antwoord is 1. Binnen een Analytics account maak je meestal voor elke website of app een aparte property aan. Zo’n property heeft een eigen tracking-ID (een unieke code) die de website of app identificeert.Property’s toevoegen of bekijken doe je via het beheerderscherm. Klik daarvoor onderaan links op “beheerder”. Vervolgens zie je in het midden van het scherm de property’s staan.Google Analytics property
  Zoals je ziet is er in deze account maar 1 property, met de naam Google Merchandise Store.[/expand]
 2. Hoeveel doelen van welk type werden ingesteld in de master view?
  [expand title=”Bekijk de oplossing” tag=”a”]
  Ik schrik altijd wanneer ik een Analytics account tegenkom waarin geen doelen werden ingesteld. Dat is als je auto besturen met een blinddoek op. Doelen instellen zorgt ervoor dat je gemakkelijk in Google Analytics ontdekt of je vooruitgang boek met je online marketinginspanningen.
  Natuurlijk zijn er ook in het Demo Account doelen ingesteld.  Wanneer je klikt op “beheerder” zie je per weergave (“view”) aan de rechterkant de link naar de doelenpagina.
  analytics doelenVervolgens ontdek je dat er 3 types doelen gebruikt worden: 3 x een bestemmingsdoel, 1 x een slim doel en 1 x een doel voor een aantal pagina’s/schermen per sessie.
  [/expand]
 3. Hoeveel view filters zijn actief in de master view?
 4. Geef een dimensie die je kan aflezen op het homepage-rapport. Let op, het moet een dimensie zijn, geen statistiek.
 5. Bezoeken op dit moment bezoekers uit België de site? Hoe kijk je dat na?Hoeveel property’s vind je terug in het account?