Waarom ik te laat overschakelde van HTML naar WordPress websites

Written By Dieter Vertessen

Hieronder vertel ik over mijn eerste grote fout: een websitesysteem gebruiken (html) zonder op zoek te gaan naar het beste systeem.

Wat kan u eruit leren? Neem de tijd om te ontdekken welke systemen er op de markt zijn, of laat u goed adviseren.

Mijn eerste website

Het moet zo ergens in het jaar 2004 zijn geweest toen ik voor het eerst probeerde om een website te maken. Als student communicatiewetenschappen had ik daar toen tijd voor.

Na even googelen kwam ik terecht bij Dreamweaver. Dat programma is een wysiwyg-editor (what you see is what you get). Bij een beginner als mij schiep Dreamweaver hoge verwachtingen: je kon er een site mee maken, zonder html te kennen. Zonder! Zonder iets van programmeren te kennen.

Want natuurlijk wist ik niets. Ik had nooit iets gelezen over html en ik kende niks over systemen om websites online te krijgen.

Na héél veel gepruts, had ik een website. Hoe die eruitzag, wil je niet weten. (LELIJK!)

Speler-MP3

Ik had de smaak van het websites maken ondertussen een klein beetje te pakken, en maakte er in het jaar daarna nog enkele extra. Ik begon ook meer en meer te lezen online over SEO. Want een site zonder bezoekers, daar schiet je niet veel mee op.

De opmerkelijkste Dreamweaver-site die ik toen maakte was www.speler-mp3.be. Zoektermen in de domeinnaam verwerken bleek anno 2005 een heel goede SEO-techniek. Het werkte zelfs als de termen niet in volgorde staan. In die tijd werden MP3-spelers ook steeds populairder. Omdat ik eens een site wilde maken over een populair onderwerp registreerde ik op 15 november 2005 www.speler-mp3.be. Ik zorgde voor wat snel geschreven content, en na nog een jaar waarin ik nu en dan wat aanpassingen deed, behaalde ik in België eerste pagina posities voor de zoekterm “MP3-speler”. Gewoon wat SEO-tips opzoeken, toepassen, en klaar. Geen super succes, maar toch iets.

Problemen

Stilaan zat ik zo echter tegen de grenzen van mijn kunnen aan. Mijn geknoei-zonder-voorkennis met Dreamweaver leverde een groot probleem op waarvoor ik niet snel een fatsoenlijke oplossing vond, namelijk de aanpasbaarheid. Hoe voeg je bijvoorbeeld een item toe aan een menu, zonder dat op elke webpagina apart te moeten toevoegen?

Stom hé? Ik sukkelde met zoiets schijnbaar banaals. Verschrikkelijk ambetant, want zonder oplossing moest ik elke (!) pagina van mijn website aanpassen wanneer ik een nieuwe pagina toevoegde. Dat is doenbaar als je site een pagina of 5 heeft, maar wordt echt lastig wanneer je meer dan 20 pagina’s telkens moet veranderen.

Pas na heel veel gepruts ontdekte ik de template-functie binnen dreamweaver en experimenteerde ik met een php-include. Erg exotisch allemaal voor mij, meestal wist ik niet wat ik deed.

Dreamweaver vs. WordPress

Ik heb in die periode veel tijd verloren door niet meteen websites in het gemakkelijke systeem WordPress te maken. Ik hield vast aan Dreamweaver, omdat ik nooit de moeite had genomen om te scannen welke systemen er bestaan. Wist ik veel dat er een goedkoop alternatief was dat gebruiksvriendelijker is en veel meer past bij mijn wensen.

Moest ik eerst de tijd hebben genomen om op zoek te gaan naar een systeem dat bij mijn kunnen past, dan had dat me veel kopzorgen bespaard!

Kies het juiste platform of systeem!

Sindsdien weet ik dat je heel veel tijd wint als je bij de start van een nieuw project nadenkt over de technologie, platformen en systemen. Begin niet als een kip zonder kop met het eerste platform of systeem dat je tegenkomt, of dat je wordt aangeraden. Even temporiseren, je begingoesting in bedwang houden, en pas dan starten.

Ik ben niet de enige die deze fout maakt. Ik zie nog heel vaak winkeliers die zonder nadenken een webshop helemaal laten programmeren, van 0! Dom, want met bestaande systemen als Magento of osCommerce kan je veel vlotter starten. Of kies voor een gebruiksvriendelijker, kleiner systeem als Woocommerce of Shopify. Of misschien heb je voor jouw doel helemaal geen site nodig en zitten al je klanten op een tweedehandswebsite?? Of misschien is het slimmer om niet meteen met een eigen shop te starten, maar eerst eens te testen op een platform als Bol.com?

Hetzelfde gebeurt met traditionele bedrijfswebsites. Als doorsnee klant van webdesignbureaus weet je waarschijnlijk niks over mogelijke CMS-systemen. Maar eigenlijk zou dat wel moeten. Laat je goed adviseren, zoek zelf wat op en onderzoek zo alle mogelijkheden. Anders loop je het gevaar iets te kopen wat te veel geld kost, misschien nooit echt werkt en niet klaar is voor de toekomst. Tussen de voorstellen van webdesignbureaus zitten altijd subtiele verschillen, die grote effecten kunnen veroorzaken!

Advies nodig voor je volgende online marketing project? Contacteer mij.