Je bent tot de conclusie gekomen dat gewoon een website hebben niet genoeg is om aan die site effectief iets te verdienen. Je hebt bezoekers nodig. Geïnteresseerde bezoekers die je kan overhalen om te kopen.
Prima, je denkwerk is al pakken verder dan de helft van de Belgische KMO’s die weinig tot geen aandacht besteden aan online marketing. Google Ads is bij veel ondernemers het systeem dat ze kennen om betalend bezoekers naar hun website te halen. Hoe dat komt? Google maakt veel reclame voor zijn belangrijkste melkkoe. Elk bedrijf krijgt gratis (papieren) advertentiecoupons in de brievenbus. En de advertenties zelf zijn steeds prominenter aanwezig op de pagina’s met zoekresultaten (wist je bijvoorbeeld dat de advertentie steeds groeien in grootte, en dat er in aantal steeds minder gratis zoekresultaten overblijven?).
Maar dan sta je voor de keuze, ga je zelf uitzoeken hoe Google Ads werkt, of besteed je alles uit? Of bestaat er een tussenvorm?
Google Ads zelf doen
Google Ads lijkt eenvoudig. Je kiest zoekwoorden, schrijft een advertentietekst, betalingsgegevens toevoegen en pats … je bent klaar. Binnen een paar minuten staan je advertenties online. Laat de bestellingen maar binnenstromen!
In de praktijk valt dat dik tegen als je bijna geen ervaring hebt met Google Ads. Ik kom heel veel bedrijfseigenaars tegen die wat geld in Google Ads stoppen, om er dan na een tijdje ontgoocheld mee op te houden.
Wat loopt er vaak fout?
- De klassieke fout is dat je website gewoon niet goed is. Wanneer je site gratis bezoekers niet weet om te zetten in klanten, dan zal dat waarschijnlijk ook niet lukken met betaalde bezoekers. Een konijn kan je niet doen vliegen. Of zoiets. Start pas met Ads wanneer je 95% tevreden bent over je site, en wanneer die ook echt al bestellingen of aanvragen doet binnenrollen.
- Google moet geld verdienen aan Google Ads. Daarom willen zij dat je zoveel mogelijk centen uitgeeft in het systeem. De standaardconfiguratie van je account is er een die meestal heel goed is voor Google (veel zoekwoorden die bij veel verschillende zoekopdrachten verschijnen), maar vaak niet voor de kritische adverteerder die Ads meteen wil doen opleveren. Je zal je moeten verdiepen in specifieke instellingen om echt te begrijpen hoe het werkt.
- De laatste, grote fout is dat er niet gemeten wordt. Ik schrik elke keer wanneer ik een website zie waarop bestellingen en aanvragen niet worden gemeten. Spijtig genoeg moet ik vaak schrikken.
Als je het toch zelf wil doen stel ik voor dat je eerst mijn handleiding Google Ads (een soort van cursus over adverteren in Google) grondig leest, of veel YouTube filmpjes bekijkt, of een goed boek leest over Google Ads. Kijk eens op Amazon, kies sowieso voor een boek in het Engels. Je kan natuurlijk ook een Google Ads opleiding volgen waarin ik je alles vertel wat ik weet zodat je alle beginnersfouten vermijdt.
Google Ads uitbesteden
Online marketingbureaus duiken overal op, in alle vormen. Zij staan te springen om jouw account te gaan beheren. Probleem is echter dat je meestal kiest voor uitbesteden wanneer je geen echte kennis hebt van het systeem. Maar hoe ga je dan evalueren of het bureau goed werk levert? Een Ads-campagne is immers niet echt iets tastbaars. Het goud zit verborgen in kleine instellingen of tweaks, hier en daar.
Een paar tips wanneer je alles wil uitbesteden
- Net zoals hierboven, begin er niet aan wanneer je website niet goed is. Anders is het sowieso weggesmeten geld.
- Vraag een maandelijks automatisch rapport (uit Google Ads of Analytics) met daarin de voornaamste dimensies en statistieken: vertoningen, klikken, kosten per klik, gemiddelde positie, aantal conversies en kost per conversie. Zo’n rapport wordt eenmaal aangemaakt automatisch naar je verzonden en kost het bureau dus geen tijd.
- Bekijk in Google Ads de wijzigingsgeschiedenis om te evalueren hoe actief het bureau je account beheert en om te ontdekken welke wijzigingen ze doen.
In het verleden heb ik ook al opleidingen gegeven aan bedrijven die Google Ads uitbesteden. Dat helpt hen om te communiceren met het online marketing bureau.
Google Ads zelf doen, met coaching
Ik zie veel mogelijkheden in deze nieuwe variant. Voor veel bedrijven is een maandelijkse beheerskost van enkele honderden euro’s veel te hoog, zeker wanneer het klikbudget voor Google beperkt is. Het is dan een idee om de campagnes zelf te beheren, met zo nu en dan input van een coach. Iemand die meekijkt, tips geeft en verbeterpunten aanhaalt. Je leert dan enorm veel bij, stap voor stap, terwijl de kosten beheersbaar blijven. Grotere bedrijven halen zo ook een expert in huis die over de schouder meekijkt van de interne medewerkers.
Wil je dat ik je coach bij het beheren van je Ads-campagnes? Contacteer me.