Boekreview van Make it, Blog it, Share it

Written By Dieter Vertessen

Dat vrouwenorganisaties boeken publiceren, dat is niks nieuws. De totale verkoopscijfers van Pascale, Piet en Jeroen zijn klein bier in vergelijking met die van Ons Koekboek van de Boerinnenbond.

Maar, de tijden veranderen. Anno 2015 publiceert vrouwenorganisatie Femma een boek over … bloggen. Meer bepaald een boek over zelfmaakblogs. Goed gezien, want de ene na de andere brei-, kook- of fotografieblog duikt op. En dat gebeurt niet alleen in het buitenland, maar ook gewoon bij ons.

Ook al ben je geweldig handig met een breipriem in je hand, dat zegt niets over je blogcapaciteiten. Dit boek belooft een praktische gids te zijn voor creatieve bloggers.

make-blog-share-boek

 

Waarom ik het boek lees? Niet omdat ik zelf ambitie zou hebben in de zelfmaakwereld. Daar ben ik te onhandig voor. Wel omdat ik weet dat heel veel mensen willen starten met bloggen, maar de stap niet durven zetten. Omdat ze door het bos (domeinnaam, webhosting, SEO, Google, zoekwoorden, Facebook, …) de bomen niet meer zien. Elk boek dat daarbij helpt, vind ik de moeite waard.

Stappenplan start-to-blog

Bij dit type van boek gaat het over basisinformatie. Verwacht geen html-uitleg of geavanceerde technieken. Het boekt verduidelijkt het een en ander, maar wat er staat is nooit echt diepgaand.

Het boek begint met een stappenplan om een blog online te te zetten. Van het kiezen van een domeinnaam tot het kiezen van een blogplatform. Een goede zaak, want veel bloggers beginnen zonder nadenken op een platform. Om dan na een jaar te moeten vaststellen dat het serieuze beperkingen heeft. Verwarrende termen als webhosting, ftp of tags worden uitgelegd.

Ik vind het fijn dat het stappenplan om te starten met bloggen vertrekt vanuit de passie van de lezer. Schrijf over die dingen die je boeien!

De uitleg over hoe je een blog praktisch lanceert had misschien nog uitgebreider gemogen. Wat er nu staat is allemaal juist en is een goed begin, maar ik ben niet helemaal zeker of het praktisch genoeg is. Ben jij op zoek naar een heel praktische stap-voor-stap handleiding over het opzetten van WordPress? Koop dan niet dit boek, maar ga op zoek in Google of Youtube.

Blogposts & content

Daarna geeft het boek een overzicht van types blogposts die je kan publiceren: lijstjes, kijkjes achter de schermen, reviews & previews, tutorials, persoonlijke verhalen, wedstrijden, gratis dingen, foto’s, meningen, plogs, etc. Interessant en goed gevonden, vind ik. Ook een stukje blogcopywriting komt aan bod.

Fotograferen voor bloggers

Deel 3 gaat over fotograferen. De schrijvers geven 10 tips om zonder duur materiaal fatsoenlijke foto’s te nemen. (Dat is iets waar ik overigens zelf ook altijd mee worstel.)

Bij die 10 tips voor fotografie zitten er een paar originele tussen, maar ook wat evidente. “Stel je camera goed in” bijvoorbeeld, dat leert mij niet zo heel veel.

Ik weet natuurlijk dat het onbegonnen werk is om in dit boek alles uit te leggen, maar ook hier heb ik het liever nog ietsje diepgaander.

Blogrecht

Daarna komt kort blogrecht aan bod. Elke tekst die lezers duidelijk maakt dat je GEEN teksten of afbeeldingen zomaar mag kopiëren, vind ik de moeite waard. Heel weinig mensen houden daar rekening mee. Ten onrechte. Voor de rest lees je ook nog wat meer over hoe je legaal geld kan verdienen met je blog.

Social media en analytics

Een boek schrijven over bloggen zonder iets over sociale media te zeggen? Onmogelijk. In dit boek worden de voornaamste netwerken besproken (Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter) met telkens een paar praktische tips. Handig als je niet echt weet wat er typisch is aan elk netwerk.

Ik vind het een beetje vreemd dat ook Google Analytics en Affiliate marketing in dit hoofdstuk worden besproken. Alsof die geen eigen hoofdstuk verdienen in het boek. Ik zou elk boek over online communicatie beginnen met uitleg over Analytics. Al jaagt dat mensen een groot deel lezers weg. 🙂

Bloggers aan het woord

Het laatste deel van het boek bevat interviews met blogsters die zelf een diy-blog hebben. Ik vind het altijd leuk om een blik te werpen achter de schermen van een website. Sommige blogsters vermelden bijvoorbeeld hoeveel bezoekers ze per dag verwelkomen. Fijn dat ze dat zo openhartig vrijgeven! Dan weet je als beginner wat je mag verwachten eenmaal je blog goed loopt.

Knappe lay-out

Een dikke pluim voor de lay-outer van het boek. Het ziet er allemaal erg fris uit. En het papier ruikt lekker. Je kan dat onnozel vinden, maar dat is een van de redenen waarom ik nog altijd graag op papier lees.

Dus, interessant of niet?

De belangrijkste verwezenlijking van het boek is dat het je goesting geeft om te beginnen bloggen. Vandaag nog. Ik ben er zeker van dat er mensen zijn die geïnspireerd geraken en de stap wagen. Het boek is ook interessant voor wie totaal niets heeft met dat diy-gedoe, maar gewoon meer wil weten over bloggen.

Missie geslaagd!