Wat is de prijs van Google Ads? (kost/klik & beheerkosten)

Written By Dieter Vertessen

Denk je eraan om te adverteren in Google Ads en wil je weten hoe diep je in de geldbuidel moet tasten vooraleer je advertenties zichtbaar worden? Op deze pagina leggen we je haarfijn uit wat Google Ads kost, en hoe de prijs tot stand komt.

Wil je je Google Ads door een expert laten beheren, zoek je advies of wil je een Google Ads opleiding? Contacteer ons.


Twee essentiële concepten: kost per klik en dagbudget

Wanneer je onze cursus voor adverteren in Google hebt doorgenomen, krijg je misschien de indruk dat Google Ads een complex systeem is. En het klopt dat er heel wat instelmogelijkheden zijn en dingen waarmee je rekening moet houden.

Maar deze 2 Google Ads concepten zijn essentieel en eenduidig:

  • Kost per klik: per klik betaal je centen aan Google. Je betaalt dus eigenlijk per extra bezoeker op je site.
  • Dagbudget: vooraf kan je instellen hoe hoog de totale kost van al die klikjes dagelijk mag oplopen. Je behoudt dus controle over hoeveel je maximaal uitgeeft.

Als je een hogere prijs per klik overhebt zal je vaker vertoond worden en hoger gepositioneerd worden in de zoekresultaten. Dat levert meer kliks op, maar dus ook meer kosten.


Welke prijs moet ik betalen per klik?

Het advertentiesysteem is dus een veiling waarbij de prijzen bepaald worden op basis van de biedingen van concurrenten. Hebben jouw concurrenten er veel voor over om een klant binnen te halen? Dan zal je meer moeten betalen om zichtbaar te zijn. Er zijn dus dure zoekwoorden en goedkope zoekwoorden.

Maar let op: geld is niet alles. 🙂 Als je een slechte advertentie maakt die niet past bij het zoekwoord dat ze activeert, dan ga je fors meer centen moeten betalen dan wanneer je een goede advertentie maakt die mensen aanspreekt. Google wil er zo voor zorgen dat ook de betaalde zoekresultaten kwaliteitsvol blijven.

Wanneer je in het systeem biedingen instelt per zoekwoord, dan zijn dat voor alle duidelijkheid maximumbiedingen. De werkelijk te betalen prijs per klik zal doorgaans lager zijn.


Welke kosten moet ik verwachten voor zoekwoorden die voor mijn bedrijf interessant zijn?

Heb je zelf al een zoekwoordonderzoek gedaan en vraag je je af hoeveel het zal kosten om je advertentie bij die zoekwoorden te vertonen? (tip: bekijk ook de uitleg over hoe ik zoekwoordenonderzoek uitvoer >)

Wel, je weet de echte prijzen zodra je adverteert. Dus je zou een testcampagne kunnen opzetten om te ontdekken hoeveel de kliks kosten. Je verzamelt zo waardevolle data om later je campagnes te optimaliseren.

Gelukkig bestaan er ook tools waarmee je zonder echt te adverteren kan inschatten wat de gemiddelde prijs per klik zal zijn. Hieronder plaatsen we enkele prijsvoorbeelden voor Vlaanderen. Let op: dit zijn erg ruwe inschattingen in een altijd veranderend advertentie-ecosysteem.

ZoekwoordGeschatte kost per klik bovenaan de zoekresultaten
airconditioning€0,47 – €1,38
airconditioning antwerpen€1,22 – €3,52
magazijnrekken€1,43 – €5,22
rioleringswerken€0,81 – €3,19
smartphone herstellen€0,35 – €1,22
snoeptaart kopen€0,26 – €0,59
zonnepanelen kopen€2,03 – €5,30

Wil je weten wat de tools zeggen over jouw zoekwoorden? Contacteer me dan en ik doe vrijblijvend enkele opzoekingen.


Hoe bereken ik mijn maximumbod?

Wie wil starten met adverteren in Google moet zijn of haar cijfers kennen. En 1 getal is essentieel: de maximale kostprijs die je bereid bent te betalen voor 1 extra klant. Hoeveel dat bedrag is hangt natuurlijk af van de diensten of producten die je levert. Je kan het berekenen op basis van:

  • conversieratio van je website: dit is het aandeel van bezoekers van je website dat effectief een offerte aanvraagt.
  • conversieratio van je offertes: dit is het aandeel van offerteaanvragers dat effectief bestelt.
  • de marge op je producten of diensten: dit is de winst, al dan niet gemeten over een langere periode.

Een vereenvoudigd rekenvoorbeeld: een installateur van magazijnrekken heeft een gemiddelde winst van 200 euro per verkoop. 3% van de bezoekers van de website vraagt een offerte aan en van die offerteaanvragen wordt de helft verzilverd.

Gemiddeld gezien levert dus 1,5% (50% van 3%) van de kliks een bestelling op. Om winst noch verlies te maken mag een klik dus maximum 1,5% van 200 of €3 kosten.

Maar natuurlijk wil je als bedrijf winst maken. Want anders stop je tijd in het leveren van service en in het beheren van een Google Ads campagne. Dat is goed voor de economie, maar niet voor jou. De werkelijke prijs die je dus kan betalen per klik moet dus lager zijn.


Is € 1,01 bieden slim?

Sommige adverteerders denken hun concurrenten te slim af te zijn door iets hoger te bieden dan wat zij als populaire biedingen beschouwen. In plaats van 1 euro bieden ze dan 1,01 euro bijvoorbeeld.

Goed bedacht, maar het zal niet werken.

Waarom niet? Omdat je maximumbod slechts een van de factoren is die bepalen of en op welke positie je advertentie verschijnt. Ook de kwaliteit van je aanbod speelt zoals hierboven al gezegd een rol.


Welk budget moet ik voorzien?

Als je Google Ads goed gebruikt, is dit het minste van je zorgen. Zolang je advertenties rendabel zijn en je tijd genoeg hebt om alle bestellingen of diensten te leveren is méér beter. Elke klik is een berekende kans op verkoop.

Maar vooraleer je dat kan doen, moet je natuurlijk vertrouwen krijgen in je cijfers. Je campagne moet een tijdje lopen vooraleer je genoeg data en inzichten hebt verzameld. Het is daarom aangeraden om in de eerste maanden een vast budget te voorzien dat je zal gebruiken om de markt te leren kennen.

Hoe hoog dat testbudget moet zijn? Tja, dat hangt af van veel factoren: in welke regio je actief wil zijn, hoeveel kliks kosten in jouw business, etc.


Hoeveel beheerkosten moet ik betalen aan een agency of freelancer?

Zorg er in ieder geval voor dat je totale kosten per klik in evenwicht zijn met de kosten voor beheer die je betaalt. Wie maandelijks 400 euro beheerkosten betaalt voor 200 euro aan kliks, die is waarschijnlijk beter af met de campagne zelf te beheren.

Vergeet de beheerkosten ook niet te verrekenen in je totale Google Ads kosten. Is je campagne nog rendabel wanneer je beheerkost en klikkosten samentelt?


Zo. Tot daar dit artikeltje over de kosten van Google Ads. Heb je een vraag? Contacteer me.