Ken jij de Google Shopping tab? Daarop vind je advertenties voor producten. Google Shopping is handig voor klanten omdat je steeds beter kan vergelijken en filteren, en heeft een enorm bereik voor adverteerders.
Google kondigt aan dat in de toekomst die tab niet langer voorbehouden wordt voor advertenties: in de toekomst worden ook gratis Google Shopping resultaten getoond. Eerst in de Verenigde Staten, later dit jaar waarschijnlijk ook bij ons.
Heb je een online shop? Dan is dit iets wat je moet opvolgen. Check de uitleg hieronder. Wil je meer weten over Google Ads? Volg dan een online of offline cursus, of schakel me in voor Google Ads beheer.
Wat is de Google Shopping tab?
Wanneer je een zoekopdracht intypt, kom je standaard op de zoekresultatenpagina (SERP of Search Engine Results Page). Op die SERP’s vind je gratis zoekresultaten en advertenties.
Bovenaan zie je nog enkele tabs. Een van die tabs is die van Shopping.
Op de Shopping tab vind een soort van winkellay-out met aan de linkerkant filtermogelijkheden en rechts allemaal producten. Welke producten je te zien krijgt, hangt af van de zoekopdracht die je intypt.
Stap voor stap werkt Google dus aan een soort van mega-winkel die geïntegreerd wordt in de zoekresultaten. Op termijn moet dat een concurrent worden voor platformen als Amazon of Bol.com.
Welke producten staan in de Google Shopping Tab?
Standaard vind je in Google Shopping alleen betaalde productadvertenties. In Google Ads kan je zulke advertenties aanmaken en instellen.
Maar dat staat dus op het punt om te veranderen
Met de aankondiging van 21 april 2020 wordt duidelijk dat in de toekomst de Shopping tab niet alleen voorbehouden wordt voor advertenties, maar dat er ook gratis resultaten getoond worden. Net zoals bij de gewone zoekresultaten.
Hoe komen jouw webshopproducten in Google Shopping terecht?
Dat is iets complexer dan je zou denken. Centraal staat een zogenaamde productfeed. Dat is een databestand met per product heel wat gegevens. Een beschrijving, een link naar een afbeelding, een link naar een landingspagina, product ID’s (in GTIN-formaat) etc.
Die productfeed samenstellen kan je in theorie manueel doen, maar in de praktijk wil je dat optimaliseren. De meeste webshopsystemen bieden gelukkig koppelingen aan.
Er bestaan ook tools die zich toespitsen op het aanmaken en beheren van die productfeeds. Denk bijvoorbeeld aan Channable.
Wat de bron van de productfeed ook is, je moet vervolgens de feed connecteren met een tool van Google, namelijk het Google Merchant Center. Met die tool maak je aan Google duidelijk welke producten je te koop aanbiedt.
Hoe retailers in de toekomst precies gebruik zullen kunnen maken van de gratis Google Shopping vermeldingen is nu nog onduidelijk. Het lijkt evident dat ook daarvoor een goede productfeed nodig zal zijn.
Wie zich wil voorbereiden op de dag dat Google Shopping effectief gratis beschikbaar wordt, kan alvast zo’n feed voorbereiden.
Als Google Shopping ook gratis vermeldingen krijgt, verdwijnen dan de Google Shopping advertenties?
Waarschijnlijk niet. Die brengen immers geld in het laatje. Waarschijnlijk zullen gratis vermeldingen naast de betaalde vermeldingen staan. Net zoals bij de gewone zoekresultaten.