Hoe links kopen mijn site vernietigde…

Written By Dieter Vertessen

Ik kon het niet laten. Ik moest toch ook eens proberen wat links kopen als resultaat geeft. Links die naar jouw website verwijzen bepalen immers voor een deel of je kan scoren in Google. Als veel websites naar je linken, dan beloont Google je doorgaans met een betere ranking.

In 2011 waagde ik mijn kans met een van mijn kleinere sites over … garagepoorten. De site was op dat moment niet echt belangrijk voor me, en een negatieve impact zou ik niet zo heel erg vinden.

Ik vond het altijd al fascinerend hoe je Google te slim af kon zijn door gewoon wat linkjes naar je eigen site te plaatsen. Zou een miljardenbedrijf als Google echt zo gemakkelijk te misleiden zijn? Tijd voor een experiment dat ik door een extern bureau zou laten uitvoeren.

Links kopen

Ik ging op zoek naar een linkbuilder door in Google “linkbuilding” in te geven. Iemand die hoge rankings belooft met linkbuilding, moet toch in staat zijn zelf ook hoog te scoren.

Zo kwam ik bij een Nederlands bureau terecht (dat overigens nog altijd hoog scoort op dat zoekwoord).

100 links kostten mij iets van een 1.000 euro. Een koopje, als het werkt.

Hoe ze het doen

Ik volgde mee op op welke websites links naar mijn site werden geplaatst. Die bleken heel divers, van YouTube, Vimeo en andere sociale netwerken tot contentwebsites. Zou die diversificatie genoeg zijn voor Google?

99% van de bronnen had echter een lage kwaliteit. Ze maakten bijvoorbeeld in PowerPoint een presentatie die zogezegd ging over garagepoorten (maar dan zonder echte inhoud) en plaatsten dan een link, of ze schreven enkele heel eenvoudige artikels die ze dan publiceerden op een blog. Maar zonder eigenlijk iets nieuws te zeggen. De meeste links waren trouwens gewoon startpaginalinks.

Ik vermoed dat die satellietblogs maar heel weinig verkeer genereerden. Ik kan me niet inbeelden dat een websitebezoeker van vlees en bloed ook maar iets zou hebben aan al die content.

Bingo!

Ongelofelijk maar waar, het effect bleef niet uit. Na een maand of 2 stond ik knal op positie 1 voor wie “garagepoorten” intypt.

Straf.

Een gevaarlijk moment. Want op dat moment begon ik me wel te hechten aan een site die ik eerst niet belangrijk vond. Hieronder zie je de steile opgang die de site eind 2011 en begin 2012 maakte.

Kijk naar de opgang in 2011 - begin 2012
Kijk naar de opgang in 2011 – begin 2012

 

En meteen zie je ook het probleem vanaf het tweede kwartaal van 2012…

De Pinguïn komt

In april 2012 slaat voor de eerste keer de Google Penguin update toe. Deze update bestraft sites die links kopen of veel inkomende links hebben met een slechte kwaliteit.

Die pinguïn was dus gericht tegen mensen zoals ik. Eigenlijk terecht, want zoals gezegd stelden die links eigenlijk niks voor. Het was gewoon een SEO-truukje.

Dag na dag zakte ik dieper weg in de ranking. Tot ik uiteindelijk ergens op pagina 20 belandde. Wat dat doet met je bezoekersaantallen? Het was een ravage.

Reactie van de linkbuilder

Natuurlijk confronteerde ik het linkbuildingbedrijf met het resultaat van hun “werk”. Ze waren er zeker van dat hun links er niks mee te maken hadden. Het was natuurlijk een beetje naïef van mij om te denken dat zij voor een oplossing zouden zorgen.

Na veel tobben besloot ik een ander bureau in te schakelen. In ruil voor een paar honderd euro zouden zij de bestaande links opkuisen. En ze zouden ze vervangen door nieuwe links.

Ik vond het wel grappig eigenlijk dat je gestraft wordt voor links, en dat een goede reactie dan zou zijn om meer links te plaatsen. Maar om het experiment nog een kans te geven, volhardde ik.

Meer links, maar dan andere

Meer links zou mijn antwoord zijn op de reactie van Google. En zo gebeurde het. Het tweede bureau gebruikte de disavow tool van Google waarmee je afstand kan doen van links die naar jouw site wijzen. Google houdt er dan geen rekening meer mee om je positie te berekenen (niet als het een nadeel betekent, ook niet als het een voordeel betekent).

Vervolgens plaatsten ze ook een reeks nieuwe links, van verschillende types, maar altijd in volledige teksten. Nooit op een startpagina.

Geen spectaculair herstel

Het zorgde niet voor een spectaculair herstel. Heel geleidelijk kwamen bepaalde rankings wel terug. De herstelperiode is nog altijd voor een stukje bezig. Als je het goed aanpakt, kan links kopen dus misschien wel resultaat opleveren, maar het blijft toch een erg risicovolle activiteit.

Dus, links kopen: doen of niet doen?

Ik zou het niét doen. Ik heb websites die heel goed draaien, zonder dat ik links gekocht heb, zonder dat ik zelfs maar aan linkbuilding heb gedaan. Google bepaalt de spelregels, en je moet ze gewoon volgen. Anders kom je ooit in de problemen.

Mijn advies: laat SEO-truukjes achterwege

Probeer Google niet te slim af te zijn. Kunstmatig linkjes kopen is niet veilig. En vaak niet efficiënt. Je kan je energie veel beter steken in het maken van goede content. Of kies voor de voorspelbaarheid van adverteren in Google. Het Google AdWords systeem is veel stabieler dan de gratisch zoekresultaten.

Je kan meteen doorklikken naar mijn laatste fout: gehackt worden.