Hoe een GA4 event maken in Piwik Pro Tag Manager?

Written By Dieter Vertessen

Piwik Pro is een van de veelgebruikte Google Analytics alternatieven. Een voordeel is dat het systeem webstatistieken combineert met een ingebouwde tag manager én een consent management systeem.

Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om Piwik Pro te gebruiken voor zijn tag en consent functies, en die dan te combineren met Google Analytics.

Hieronder beschrijf ik heel schematisch hoe je GA4 events kan maken via de Piwik Pro Tag Manager. (dit is geen volledig uitgewerkte tutorial, eerder een snelle spiekbrief)

Stap 1: Maak in Piwik Pro Tag Manager een trigger die bepaalt wanneer het event geregistreerd moet worden.

Als je bijvoorbeeld wil meten hoe vaak op een knop geklikt wordt, dan voeg je een trigger toe met bijvoorbeeld click classes contains X. De X vervang je door een CSS-klassenaam die je aan de knop waarop geklikt wordt gegeven hebt.

Stap 2: Maak in Piwik Pro Tag Manager een tag die het GA4 event aanmaakt

Er bestaat geen kant en klaar GA4-event tag in Piwik Pro. Je moet dus een custom code (async) event maken en dan bij tagcode het script dat het event bij GA4 registreert. GA4 maakt gebruik van de gtag-bibliotheek.

In zijn allersimpelste vorm ziet dat eventscript er zo uit:

<script>
gtag('event', 'X');
</script>

Er wordt dus een event aangemaakt met de naam X (vervang X door een eigen eventnaam)

Selecteer vervolgens de trigger die je eerder maakte als trigger voor de tag. En je bent klaar!

Je kan nu eens in GA4 het realtime rapport bekijken en op de knop klikken. Als alles goed gaat zie je dan event 1 x voorkomen.

Opgelet: merk je dat events altijd 2x geteld worden per klik op de knop? Veel kans dat die dubbele telling veroorzaakt wordt doordat je het event ook al in GA4 zelf aangemaakt had.